Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Country Express då och nu

Från 2014
Uppdaterad 20.08.2014 21:02.
Country Express i London
Bildtext Karisbandet Country Express 1976 London.
Bild: Country Express

Veckans arkivavsnitt är en gammal intervju med Karisbandet Country Express från 1976. Bandet blir intervjuade av legendariska journalisten Erkki Toivanen i London. Klippet väcker många gamla minnen för bandmedlemmen Rolf Löfberg.

Country Express i London - Spela upp på Arenan
Country Express i tecknad version
Bild: Country Express

- Jag har inte hört den här intervjun så noggrant för den sändes när bandet ännu var i London, berättar Rolf Löfberg och blir lagom nostalgisk.

- Det väcker minnen från långt bak i tiden.

Stor grej att spela i London

Country Express grundades 1974 och redan året därpå vann gruppen nordiskt mästerskap i country i Göteborg. 1976 deltog de i en internationell countryfestival i London och blev i samma veva intervjuade av Erkki Toivanen som då var Londonkorrespondent för Yle.

Rolf Löfberg
Bildtext Rolf Löfberg spelar elgitarr i Country Express.
Bild: Yle / Jonas Sundström

- Det var intressant att träffa Erkki Toivanen, han var redan då en känd reporter. Han visade oss runt i London och bjöd på kaffe hemma hos sig, minns Löfberg, som varit med sedan bandet startade.

Att spela på countryfestivalen i London var en väldigt stor grej för bandet, mycket större än mästerskapsspelningen i Göteborg, berättar Löfberg.

Firar 40 år

Country Express är aktiva ännu idag, 40 år senare.

- Jag trodde nog inte då att vi skulle hålla på så länge, säger Löfberg.

Karisbandet firar sina 40 år som band med en countryfestival i Karis bollhall i höst. Festivalen ordnas den 11 oktober i samarbete med BK-fotboll.

No reason to quit - Spela upp på Arenan

Politiska tvister i Karis

Efter kriget fram till 70-talet samlades mängder av människor till politiska marscher, i synnerhet på första maj. Engagemanget var stort och det uppstod också tvister. I Karis gick det så långt att partiernas flaggor helt förbjöds.

Schismer mellan politiska rörelser i Karis - Spela upp på Arenan

Engagemanget var stort och det uppstod också tvister. Vår sommarserie landar den här gången i Karis och första maj-festligheterna där. På vissa håll löste man bråket mellan vänsterrörelserna med skilda marscher. Men i Karis förbjöds partiernas flaggor helt och hållet och endast fackföreningsflaggor tilläts! Vi ser klipp ur ett tv-program som är inspelat inför och under marschen i Karis och också under festen som ordnades på Folkets hus i Karis efter marschen 1972 - det var mycket folk på talon i Karis på den tiden, hela familjer, finklädda mänskor som lyssnade på politiska tal och sånger.

Först och sist i inslaget hörs Stig Westerholm som menar att man sedan Lapporörelsens tid på 1930-talet inte haft så här häftiga gräl. (Tv-inslaget börjar allvarsamt med en bild av en kransnedläggning på minnesmärket för de röda som dog i inbördeskriget 1918.)

Fusionsdags i Hangö 1976
Kampen om BB i Ekenäs
Alla tiders nyheter från Västnyland
Pojo funderade länge på fusion