Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Tvillingar mer än systrar

Från 2014
Uppdaterad 10.07.2014 13:32.
First Aid Kit.
Bildtext First Aid Kit var guld på Ruisrock den 6 juli 2014.
Bild: Yle/Louise Lindberg

Systrarna Klara och Johanna i First Aid Kit står varandra riktigt nära. Så nära att de ser sig mer som ett tvillingpar än som vanliga syskon. De älskar också sin publik. Så mycket att de gör rockcovers om det så krävs.

First Aid Kit befinner sig i Åbo för att spela på Ruisrock. Förra gången de spelade i Åbo så tappade Johanna rösten och var tvungen att åka in till sjukhuset - ett traumatiskt minne visar det sig. Men allt var inte bara trist och otursamt den gången. De spelade nämligen en Kiss-cover under sin spelning, I was made for loving you, och det har de inte gjort varken innan eller sedan dess. Finländarna fick en specialbehandling som de uppskattade.

- Det var så många rockband som spelade, så vi ville vinna över rockpubliken lite grann. Vi körde allsång med dem. Det var fint, säger Klara och Johanna.

Klara och Johanna Söderberg hänger mycket i USA och deras musik andas också Nordamerika och country. De kallar USA för sitt andra hem.

- Ja, men vi vill inte bo där, för då skulle vi inte uppskatta det lika mycket. Det är så häftigt varje gång vi kommer dit. Det är som att vara i en film.

Det bästa med USA är att få se sig runt och uppleva olika saker som de annars bara ser på film. Ibland får de riktiga wow-upplevelser.

- Det händer när vi får se platser vi bara sett på film och hört i låtar. Vi kan inte förstå att vi verkligen är där, att vi till exempel är i Nashwille där Johnny Cash har varit. Eller på Mullholland Drive där de spelade in filmen Mullholland Drive.

Nästan som tvillingar

Det skiljer två år mellan Klara och Johanna. Johanna är den äldre, men det märks knappt någonstans.

- Vi känner oss mer som tvillingar än systrar. Men jag kanske kan vara lite mindre ansvarstagande, säger Klara.

- Ja ... men det tycker inte jag. Vi har nog inga stereotypa roller, inte nu längre i alla fall, säger Johanna.

- Och det är ju bara två år mellan oss, så det märks inte så mycket, säger Klara.

Systrarna umgås nästan hela tiden och är väldigt samspelta, men ibland behövs det en liten paus.

- Då åker vi bort ifrån varandra en stund, och sedan är det kul att se varandra igen, säger Klara.

- Förr bodde vi ihop med våra föräldrar, och då jobbade vi ihop med vår pappa också så då var vi alla nära inpå hela tiden. Det var lite jobbigt, så nu bor vi inte ihop längre, säger Johanna.

"Det är kul att hänga med"

Förutom att de nästan är lika gamla är de också ganska likasinnade när det kommer till semesteraktiviteter. De gillar att gå på museum och ta det ganska lugnt. Det blir inga Avicii-konserter med svettig dans till exempel.

- Jag vet inte ens vilken hans senaste singel är. Det är ändå kul att hänga med i musiken, men det är inte alltid min personliga favorit som ligger högst på listan. Det är fascinerande att hålla koll på vad som är populärt, även om jag själv gör något annat, säger Klara.

Vi hoppas duon får mycket tid över mellan spelningarna nu, för det är då de inspireras till att göra nya låtar. En ny låt tillsammans med Avicii är kanske inte aktuellt (men säg aldrig aldrig) men säkerligen med någon annan stor artist där ute. För en tid sedan hörde till exempel Jack White av sig och de åkte med på hans Europaturné.

Supernova: Intervju med First Aid Kit på Ruisrock

9:09

- Det var en jättestor överraskning. Det är alltid en överraskning när någon hör av sig. Man förväntar sig inte att nån ska ha hört ens musik, vilja jobba med en eller tycka att ens musik är bra. När det händer, och det är folk man ser upp till, är det alltid helt fantastiskt, och jättekonstigt.

Lyssna på klippet här bredvid med hela intervjun, då får du bland annat veta vilka låtar First Aid Kit sjunger på karaoke. Vi kan säga så här mycket: de är många, och de älskar det.

Missade du First Aid Kit på Ruisrock, eller vill du kanske se dem en gång till? Då ska du ta dig till Helsingfors den nionde eller tionde december. Då spelar systrarna på Savoy, två kvällar i rad.

Mer om ämnet på Yle Arenan