Instagramstalkern var 8-årig flicka
Sociala medier och telefoner är jämbördiga när det kommer till stalking. Det fastställdes vid årsskiftet när två nya lagar om olaga förföljelse och brott mot kommunikationsfriden trädde i kraft.
Att polisanmäla och bestraffa nättroll är nu möjligt. Om du upprepade gånger stör och trakasserar någon via sociala medier kan det bli konsekvenser.

Myteriet: Mikaela Asplund anmälde nätmobbning
För brott mot kommunikationsfrid kan det bli böter och upp till sex månaders fängelse medan straffet för olaga förföljelse så kallad ”stalking” är ännu strängare - upp till två års fängelse.

Myteriet: Torsdagspodden 100714
Mikaela Asplunds 11-åriga dotter hade länge tjatat om ett eget Instagram-konto och efter noggrant övervägande sade Asplund till sist ja. Trots att åldersgränsen på det sociala mediet är 13.
- Vi valde Instagram, eftersom det kändes som om det är ett väldigt öppet och bildbaserat medium. Där kände vi att vi hade koll på vad hon tog bilder på, vem som kommenterade och vad hon själv kommenterade.
Kort efteråt började det komma elakheter från en och samma person.
Nya lagar mot näthat
Brott mot kommunikationsfrid
1 a § (13.12.2013/879)
Den som i syfte att störa skickar meddelanden eller ringer till någon annan upprepade gånger så att gärningen är ägnad att orsaka denne betydande störning eller olägenhet, ska för brott mot kommunikationsfrid dömas till böter eller fängelse i högst sex månader
Olaga förföljelse
7 a § (13.12.2013/879)
Den som upprepade gånger hotar, följer efter, iakttar, eller kontaktar eller på något annat jämförbart sätt obehörigen förföljer någon annan så att förfarandet är ägnat att skapa rädsla eller ångest hos den som förföljs ska, om lika strängt eller strängare straff för gärningen inte föreskrivs någon annanstans i lag, för olaga förföljelse dömas till böter eller fängelse i högst två år.
- Den här människan var helt obekant för min dotter och pratade finska, vilket min dotter inte kan så bra, tack och lov. Det började med ”Läski!” och sedan blev det bara grövre och grövre efterhand.
Agerade först detektiv på egen hand
Asplund reagerade kraftigt och började genast forska på egen hand och det dröjde inte många googlingar innan hon var förövaren på tråden. Den som skrev de elaka kommentarerna använde samma alias på många sociala medier och där fanns också hennes riktiga namn. Till Asplunds förvåning var det fråga om en 8-årig flicka från en mindre kommun i finska Österbotten.
- Det är beklämmande att en åttaårig flicka skriver ”Läskihuora” åt en annan elvaåring på internet. Hora är ett ganska grovt ord i en åttaårings mun. Att hon dessutom upprepade gånger skrev att min dotter är fet och en massa fult om hennes utseende gjorde mig väldigt upprörd.
Asplund frågade också om hon fick bli vän med åttaåringen på Instagram och det fick hon.
- Det är också alarmerande. Att en åttaåring, utan att tveka, godkänner okända vuxna människor att följa dem.
Efter bara några dagar gick Asplund till polisen och gjorde en anmälan.
- Jag var inte ut efter ett straff, att bråka eller hänga ut någon. Jag ville bara markera att det här var fel. Polisen skötte det här väldigt bra. Kommentarerna togs snabbt bort och jag hoppas att 8-åringen i dag vet att det hon gjorde var fel. Jag har själv inte haft kontakt med henne, men jag vet att polisen har.
Asplund ångrar i dag att hon inte direkt gjorde dotterns konto privat, så att de kan hålla koll på vem som får följa och kommentera hennes bilder. Hon poängterar också att barn behöver stöd i den här frågan. Många har säkert ingen aning att de i själva verket är stalkers och gör sina medmänniskor illa.
Många anmälningar direkt
Att polisen har redan har fått 350 anmälningar om olaga förföljelse under det senaste halvåret tror kriminalkonstapel Mikael Appel beror på att det är en ny brottstyp som nyligen skrevs in i lagen.
- Jag tror det är en pik nu i början i och med att lagen instiftades. Många fall har kanske väntat på att det ska komma en ny lag om det här och nu när den väl har kommit så blir det rusning. Det återstår att se om det jämnar ut sig i långa loppet.
Den typiska stalkern i Finland beskriver Mikael Appel som en ex-partner. Oftast rör det sig om ex-pojkvänner och ex-flickvänner i alla åldrar som inte kan acceptera att förhållandet är över, utan fortsätter att höra av sig.
- Förvånansvärt få av de här fallen är dock sådana som skedde på nätet, i alla fall här i Österbotten, utan de flesta av de här anmälningarna handlar om personer som har stalkat i riktiga livet, ringt osv. Facebook finns kanske inbakat i det också, men relativt få är specifika nätfall.