Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Nikola Tesla - en excentrisk uppfinnare värd att fira

Från 2014
Uppdaterad 10.07.2014 09:41.
Uppfinnaren Nikola TEsla
Bildtext Den serbiskfödde uppfinnaren Nikola Tesla förändrade vår värld
Bild: Wikimedia Commons

Idag firas internationella Nikola Tesla dagen. Men vem var mannen bakom namnet? Som person har han på senaste tid blivit en kultfigur inom science fiction, sociala medier och populärkultur. Men vem var mannen och varför borde han firas just idag?

Nikola Tesla (serb. Никола Тесла 10.7.1856-7.1.1943) var en serbiskfödd amerikan som också jobbade för Thomas Edison, känd för att ha uppfunnit glödlampan. Få idag känner till namnet Nikola Tesla, faktum är ändå att utan Teslas uppfinningar skulle världen knappast se ut som den gör idag. Flera av hans patent och uppfinningar lade grunden till den moderna växelströmstekniken och trådlösa radiotekniken. Han gjorde även betydande framsteg i det som senare skulle bli känt som röntgenstrålning och bidrog även till skapandet av robotteknik, fjärrkontroll och radartekniken och mycket mera.

Som person var Nikola Tesla känd som väldigt excentrisk. Han gifte sig aldrig, eftersom han ville använda hela sin tid åt vetenskapen. Han var även en stor djurvän och det berättas att Tesla i slutet av sitt liv hade förälskat sig vid en vacker vit duva. Under sina senare år fick han ett rykte som en galen vetenskapsman och trots sina otaliga uppfinningar dog den mentalt instabila Tesla ensam, ogift och fattig i ett hotellrum i januari 1943. Världen får ändå vara tacksam för hans uppfinningsrikedom.

Edison som skurk?

Då man talar om uppfinnaren Nikola Tesla målar man ofta upp Thomas Edison som skurk. Enligt olika berättelser skulle Edison ha lurat Tesla på flera uppfinningar då denne var mera upptagen med att göra uppfinningar och Edison med att söka patent.
Nikola Tesla gjorde under sin tid många stora förbättringar i växelströmstekniken, d.v.s. det system som ström idag transporteras långa sträckor med. Men Thomas Edison som hade de flesta patenten på likström, det som används i t.ex. i bilbatterier, ville visa allmänheten att växelströmmen var väldigt farlig. För att illustrera sin poäng torterade han bland annat husdjur som katter, hundar och hästar genom att ge dem dödande elektriska shocker. På Youtube kan man till och med hitta ett videoklipp där elefanten "Topsy" dödas med 6600 volt inför en publik på 1500 personer.

Oatmeals förklaring varför Tesla är världsuniversumets tuffaste uppfinnare:
http://theoatmeal.com/comics/tesla

Kritisk artikel angående Oatmeals story tillsammans med svar från serieteknaren:
http://theoatmeal.com/blog/tesla_response

Mer om ämnet på Yle Arenan