Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

E-recepten redan vardag

Från 2014
Uppdaterad 09.07.2014 17:40.
Bild: YLE/ Nora Engström

Det för några år sedan ibruktagna elektroniska receptet har så gott som ersatt sin föregångare pappersreceptet, särskilt inom den offentliga hälso- och sjukvården.

Användningen av elektroniska recept, e-recept, ökar i snabb takt. Exempelvis inom hälsovården i Lahtis stad uppskattar man att tre fjärdedelar av recepten numera är elektroniska.

Centralsjukhuset i Päijänne-Tavastland har sedan början av året skrivit ut närmare 105 000 e-recept, vilket motsvarar cirka 85 procent av antalet recept som skrivits ut under tidsperioden i fråga.

- E-receptet kommer utan vidare att ersätta pappersversionen, anser Kimmo Kuosmanen, överläkare i öppenvård i Lahtis.

Enligt Kuosmanen är det främst en del äldre personer som håller hårt fast i pappersreceptet. En annan typisk användargrupp är enligt Kuosmanen missbrukare av läkemedel, som vill undvika att deras recept syns i Receptcentrets databas. Receptcentret upprätthålls av FPA.

E-receptet underlättar apotekbesök, eftersom kunden genom att styrka sin identitet kan hämta ut läkemedel i vilket apotek som helst.

Ingen medicin om tekniken sviker

Brott i telekommunikationen kan leda till att kunden blir utan e-receptet eller till att han eller hon inte får ut sina receptbelagda mediciner.

E-receptet togs i bruk för ungefär tre år sedan. I stort sett har systemet fungerat bra, men tidvis krånglar tekniken, uppger Tiina Peltonen, chef för informationstjänsten vid Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt.

- Under tre år har vi egentligen haft två nämnvärda fel i systemet. Det ena inträffade i onsdags, så den som har besökt apoteket eller jouren då kan ha blivit utan elektroniskt recept, säger Peltonen.

Också Universitetets Apotek i Lahtis hade i början av veckan problem med e-recepten. På tisdagen var teleförbindelserna avbrutna i flera timmars tid på grund av ett tekniskt fel i systemet.

Orsaken bakom ett icke-fungerande e-recept kan vara störningar i Receptcentet, i hälsocentralernas system eller i apotekens teleförbindelser.

Läs också bland annat:
Elektroniska recept tar över
E-recept tas i bruk i vår
Elektroniska recept från oktober
E-recepten tas i bruk i Vasa sjukvårdsdistrikt
E-recepten införs i Jakobstad
Datastrul med e-recept

Diskussion om artikeln