"Köp inte en billig hund"
Var noga med hundens certifikat, särskilt om du vill köpa hund över internet. Valpfabriker där hundar föds upp under vidriga omständigheter blir allt vanligare, varnar Djurskyddsföreningarnas förbund.
Minst en gång i månaden kontaktas djurskyddsrådgivare Ann-Mari Bergström och hennes kolleger av personer som misstänker att deras valp fötts upp i en så kallad valpfabrik.
- Det har ringt folk till mig som gråtit i telefon för att deras lilla valp dött redan under hemvägen. Valpar som fötts upp i valpfabriker är ofta sjuka, de saknar vaccin och de har inte avmaskats. Ingen veterinär har inspekterat dem och de saknar stamträd och certifikat. De har fötts upp bara med syftet att tjäna så mycket pengar som möjligt. I värsta fall kan de dö bara en kort tid efter köpet, säger hon.
I förrgår bidrog ett larm från en privatperson till att en försäljare av svårt skadade estniska valpar åkte fast i Helsingfors. Tack vare att personen kontaktade tullen, polisen och djurskyddsmyndigheter kunde mannen som transporterade hundvalpar till Finland från Estland gripas av polis.
- Inte har myndigheterna tid att övervaka sådant här, de har för lite resurser. Det här visar att det är jätteviktigt att hundköpare rapporterar allt misstänkt de ser i olika köpsituationer, säger Bergström.
Hela livet i små burar
En valpfabrik är en kennel där hundvalpar produceras under fabriksliknande former, berättar Bergström.
Tikarna i sådana valpfabriker kan leva hela sitt liv i små burar, ständigt dräktiga. Också valparna lever i burar tills de sedan säljs för ett - i konsumentens ögon - fyndpris. Det här blir allt vanligare i Finland, varnar Bergström.
"Bli inte lurad av låga priser"
Det är på internet som fabrikvalparna säljs. På sajter som Keltainen Pörssi hittar man labradorvalpar för mindre än fyrahundra euro. Det är tusen euro för lite, säger Bergström.
- Om en hund kostar fyrahundra euro, då blir jag misstänksam. En tax till exempel kostar inte mindre än tusen euro.
Ofta går det till så att bilder på valparna finns på köpsajten. När den intresserade köparen sedan tar kontakt med försäljaren per telefon eller mejl erbjuder sig försäljaren att föra hem hunden. Senast då ska varningsklockorna börja ringa, säger Bergström.
- Du ska alltid kräva att få träffa hunden innan köpet, helst flere gånger och hemma hos uppfödaren. Absolut inte på en parkeringsplats eller ur en baklucka. Du vill ju se den i dess uppväxtmiljö och kolla att den mått bra. Om du inte får det så kan det handla om en fabriksvalp.
Ann-Mari Bergström påminner också om att det inte hjälper att rädda en valp, även om det kan kännas rätt - problemet är större än den enskilda hunden.
- I köpsituationen hjälper det inte heller att ha medkänsla med en söt liten olaglig valp. Om du köper den med avsikten att ge den ett bättre hem så gör du bara plats för nästa. Det är flera liv på spel här - hundarnas mammor lever hela sina liv i små burar och görs dräktiga gång på gång. Det är grymt, men att köpa en valp förbättrar alltså inte läget i stort
På sikt vill Finlands djurskyddsföreningars förbund att djurskyddlagen skärps och blir mer specifik. Den nuvarande lagen säger inget om hur de utländska hundvalpar som transporteras illegalt över gränsen ska behandlas. I nuläget avlivas de eller skickas tillbaka till ursprungslandet.
- Det gör inte situationen bättre för hundvalparna att skickas tillbaka. Lagen borde vara noggrannare och gärna kräva att djuren sätts i ett karantänhem i stället för att skickas tillbaka till ovissa förhållanden, säger Bergström.
Djurskyddslagen ska ses över år 2015.
Här finns Djurskyddsföreningarnas förbunds instruktioner för hund- och kattköpare (på finska).
.