Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Konsertoljud får inte överrösta trafikbuller

Från 2014
Uppdaterad 10.07.2014 06:26.
Festival i Helsingfors.
Bildtext Kajsaniemiparken är den populäraste parken för sommarevenemang
Bild: Inka Soveri/Kepa

Juli och augusti innebär högsäsong för utekonserter och festivaler i Helsingfors, och det är Miljöcentralens uppgift att se till att trumhinnorna inte spricker och nerverna inte brister på dem som bor i närheten av festligheterna.

Reglerna för hur höga värden decibelmätaren får visa beror på när evenemanget slutar, hur ofta högljudda evenemang ordnas i området och ifall det bor känsliga personer i området. Om det råkar finnas ett äldreboende eller sjukhus i närheten så är även den högsta tillåtna decibelnivån lägre.

Stevie Wonder under 75 decibel

På onsdagen kunde Helsingforsarna njuta av popmusiktoner som strömmade ut ur Olympiastadion. Där fick ljudnivån som når närbelägna bostadshus högst stiga till 80 decibel.

I Kajsaniemiparken ordandes samtidigt en festival där huvudartisten var Stevie Wonder. Där var reglerna strängare då konserten pågick ända till klockan 22, och Wonder fick nöja sig med att bara avge ljud som uppgick i 75 decibel i omkringliggande hus.

Eeva Pitkänen är ledande miljöexpert på Miljöcentralen, och hon ansvarar för reglerna för Helsingforsfestivalernas ljudnivå.

- Grundnivån som vi utgår ifrån är 70 decibel. Sedan anpassas den begränsningen enligt området, berättar hon.

Kajsaniemi populärast

Pitkänen förklarar att även tidsbergränsningen hänger ihop med hur ofta evenemang ordnas i området.

- Kajsaniemi är en av de popläraste platserna för sommarjippon. Därför ska evenemang där sluta klockan 22 för att belastningen i området inte ska bli för stor.

I stort sätt innebär begränsingen att konserterna inte får orsaka mera oljud än vad gatan utanför gör.

- På livligt trafickerade vägar uppgår decibelnivån till kring 60-70 decibel, och under rusningstid överskrider den 70, förklarar hon.

Klagomål direkt till arrangören

Under konsertens gång ansvarar arrangören ljudnivån för att ljudnivån mäts och dokumenteras. Ifall man som invånare i området upplever att konserten bryter mot reglerna ska man vända sig direkt till arrangören.

- Om det inte fungerar kan man vända sig till oss, men vi har ingen dejour så ifall man vill lämna in ett klagomål måsta man vänta till nästa dag, säger Pitkänen.

"Roligt att höra liv i staden"

Noora Salmi bor i närheten av Kajsaniemiparken. Hon berättar att hon fick en lapp hem innan konserten med kontaktuppgifter till arrangören och varning om oljud. Salmi säger att hon inte har störts av musiken från parken.

- Det skulle inte störa mig ifall det hördes. Jag tycker det är roligt att höra att det finns lite liv i staden, säger hon.