Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skrotningspremien belönar den som skrotar och köper ny bil

Uppdaterad 11.07.2014 10:07.
Skrotbilar

Skrota din gamla bil, köp en splitterny och få en premie för 1 500 euro för besväret. Det är kommunikationsministeriets recept på hur Finlands ålderstigna bilpark ska förnyas.

Skrotningspremien innebär i praktiken att om man för sin minst tio år gamla bil till skroten och i samband med det köper en ny, energisnål bil så får man 1 500 euro. Av det står staten för tusen euro och bilbranschen för fem hundra euro.

Skrotningspremien först ska prövas på försök under en begränsad tid. Om initiativet godkänns under höstens budgetförhandlingar gäller det från april till september 2015, alltså nästa vår och sommar.

Under prövotiden hoppas ministeriet att 5 000 gamla bilar skrotas och 5 000 nya bilar ersätter dem på de finländska vägarna. Det betyder att premieförsöket kostar staten totalt 5 miljoner.

Används redan i Tyskland, Frankrike

Bilimportörerna i Finland har sedan tidigare i år sagt att de står bakom en skrotningspremie. Redan nu används liknande skrotningspremier bland annat i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Spanien.

Trafikråd Lassi Hilska som utformat förslaget säger till Yle Nyheter att skrotningspremien är en av många olika lösningar som kommunikationsministeriet har övervägt under en längre tid för att få i gång en förnyelse av Finlands mycket gamla bilpark. Att bilindustrin också får sig en knuff framåt är ytterligare en fördel med det här förslaget, säger Hilska.

Väcker frågor

Det är tidigare trafikminister Merja Kyllönen som har gett grönt ljus för det här försöket - men de andra ministerierna kan nog vara av annan åsikt, tror Lassi Hilska. Därför är det långt ifrån säkert att förslaget godkänns utan kompromisser.

Förslaget väcker också frågor.

Den nuvarande skissen till skrotningspremie innebär att den som vill skrota sin gamla bil men inte vill ersätta den med en ny inte får någon ersättning.

Premien gäller enbart nya bilar - den som vill ha en begagnad bil från 2011 i stället för sin egen från 1995 får följaktligen ingen premie trots att en gammal bil avlägsnas från vägarna och ersätts med en nyare.

Om kommunikationsministeriets förslag på skrotningspremie i samband med köp av ny bil blir verklighet klarnar alltså i höst.

Texten korrigerades 11.7.2014 08:03. Det är den tidigare trafikministern Merja Kyllönen som gett grönt ljus för försöket.

Läs också: Släpande bilhandel hotar klimatmål