Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Det blir gerillakrig om Putins armé invaderar”

Från 2014
Uppdaterad 10.07.2014 21:56.
Yle Nyheter: Litauer hotar Moskva med gerillakrig - Spela upp på Arenan

I Litauen har en gammal paramilitär organisation vaknat till liv efter att oron mot att Ryssland ska angripa har ökat märkbart. Tusentals litauer har anslutit sig till den gamla Skarpskytterörelsen för att försvara landet mot en eventuell rysk attack.

- Om Ryssland rycker in i Litauen, så går vi under jorden som en gerilla, säger Kristijonas Vizbaras, en affärsman som för bara några veckor sedan anslöt sig till den paramilitära Skarpskytterörelsen.

Vi befinner oss på ett skjutområde en bit utanför Vilnius, några vildvuxna sandplaner mitt i skogen. Hittills har området mest använts av polisen och specialtrupper, sägs det mig, men den situationen håller på att förändras. På senare tid har tiotals volontärgrupper hyrt in sig för skjutträning här.

Det är så den förr så sömniga Skarpskytterörelsen fungerar i dag. Den har fått tusentals nya medlemmar på bara några månader och det är de nya medlemmarna själva som finansierar sin utbildning. Innan Ukrainakrisen dominerades Skarpskytterörelsen mest av unga tonårspojkar och deras nostalgiska far- eller morföräldrar.

Skarpskytterörelsen har anor från mellankrigstiden, men förbjöds av Sovjetunionen. Den återetablerades i samband med den återvunna självständigheten år 1991, men intresset för organisationen har varit svalt ända tills nu.

Organisationens nya chef Liudas Gumbinas har som mål att rekrytera ytterligare 3 000 nya medlemmar inom tre år. Men till och med om det misslyckas, anser han att rörelsen redan är relevant.

- Vi kommer att finnas så länge det finns åtminstone en aktiv skarpskytt, säger Gumbinas.

Kamp mellan väst och öst

- Jag föddes i Sovjetunionen, men jag bor nu i ett fritt land, säger Kristijonas storebror och affärspartner Dominykas Vizbaras. För mig är det helt uppenbart vart jag vill höra.

Tyvärr, tillägger han, är det inte lika uppenbart för alla.

- Många tror faktiskt på den ryska propagandan om Ukraina och i synnerhet bland de äldre har sympatierna för Ryssland stigit. Skarpskytterörelsens främsta uppgift är att bekämpa propagandan.

Enligt Dominykas är de taktiska kurserna och informationsarbetet som Skarpskytterörelsen utför viktigare än strids- och skjutträningen.

Skarpskyttarnas roll förändras

Skarpskytterörelsen själv vill inte kommentera exakt vilka uppdrag rörelsen kan tänkas ha som har högre prioritet än andra. En anledning är att förändringarna i år har varit så stora. Kompanichefen Mindaugas Balčiauskas betonar att det snabbt ökande medlemsantalet sedan årets början ger helt nya möjligheter.

- För inte så länge sedan verkade ingen vara intresserad av Skarpskytterörelsen, men nu har ekonomer, läkare, tjänstemän, politiker och alla möjliga andra anslutit sig, fulla av entusiasm, med idéer och ekonomiska bidrag. I Vilnius är vi mer än dubbelt så många som förra året.

En medlem i den litauiska skarpskytterörelsen deltar i en övning på ett skjutområde.
Bild: Yle

Att det är just i Litauen, med mindre än 5 procent ryssar, som en sådan här paramilitär grupp har fått luft under vingarna kan kännas som överraskande. Både Estland och Lettland har över 25 procent ryssar. Men bröderna Vizbaras tycker inte det är konstigt.

- Litauen har alltid varit modigast att kritisera Rysslands expansiva politik, säger de.

Gustaf Antell

Läs också:
Skarpskytterörelsen i Litauen - Lietuvos Šaulių Sąjunga

Engelskspråkig version av artikeln:
Lithuanians are getting ready to fight Putin´s Russia