Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Sören paddlade den norska kusten utan mat och pengar

Från 2014
Uppdaterad 31.07.2014 13:04.
Sören Kjellkvist vid norska kusten med kajak och liten krabba.
Bildtext Sören Kjellkvist
Bild: Fredrik Schlyter / www.schlyter.com

Den norska kustlinjen från Sverige till Ryssland är inte bara lång, 2900 km, den är också dramatisk och storslagen. Speciellt för en paddlare är tidvattnet, de starka havsströmmarna, de djupa fjordarna och de överraskande fallvindarna från fjällen en stor utmaning. Svensken Sören Kjellkvist gjorde utmaningen ännu större genom att paddla helt utan medhavd mat och pengar.

- Jag ville visa att man inte behöver ta sig långt bort för att genomföra sitt drömäventyr. Man kan utnyttja den otroligt vackra naturen som finns här i Norden. Och jag valde Norge som har en så storslagen natur och en så extrem och dramatisk kustlinje. Jag ville ta mig an den för att se om min paddlingskunskap var tillräcklig för att klara av den. Och det var den, säger Sören Kjellkvist. Men varför paddla utan mat och utan pengar?

- Jag ville visa att i ett fungerande och friskt ekologiskt system klarar man av att leva på naturens villkor. Jag fiskade varje dag och livnärde mig på skaldjur, ätliga bär och växter.

Norsk gästfrihet

Helt utan yttre hjälp genomförde Sören inte sin resa. Redan efter en vecka blev han erbjuden mat och dryck och den norska gästfriheten tilltog ju längre norrut han paddlade.

- Ju längre bort från stadsbebyggelsen jag kom desto större gästfrihet stötte jag på och desto mer öppna var människorna. En gång då jag paddlade in till en stad stod det en hel publik och såg på, men ingen kom fram. Men är man ute i havsbandet och det kommer en person förbi, då blir det ett möte och man inleder ett samtal, berättar Sören Kjellkvist.

Från medelsvensson till äventyrare

Trots att Norges kust inte är något att leka med så betraktar sig Sören inte som någon extremsportare eller toppäventyrare.

- Absolut inte, jag var en helt vanlig Medelsvensson som levde livet i fastforward och bara följde med strömmen. Det var en allvarlig ryggskada med åtföljande operation och sängläge i ett helt år som ledde till att jag omvärderade mitt liv och mina prioriteringar. Det var då jag hittade friluftslivet.

Sina tankar, upplevelser och värderingar delade Sören med sig på bloggen meningenmedlivet.nu, dels för att själv få ett socialt utbyte under färden, dels för att ge andra en möjlighet att följa med äventyret.

Människan är skapad för att röra på sig

Sören fann havspaddlingen som motions- och rekreationsform och han betonar hur viktigt det är att vi håller vår kropp i rörelse. Människan är inte gjord för att sitta stilla. Sören genomgick en ryggoperation men kunde ändå några år senare genomföra den långa paddlingen. Sträckan blev 2900 km och färden tog tre månader. Han säger att han fortfarande kan känna av de gamla ryggproblemen men han framhåller att han under själva paddlingen aldrig hade ont i ryggen. Förklaringen tror han ligger i att man under en sådan här resan hela tiden är i rörelse.

- Man hinner inte stelna till. Sitter man däremot vid en dator hela dagarna, då blir man till slut sjuk, säger Sören.

Under den långa paddlingen i fjol var snitthastigheten 5km/h till skillnad från en kortare paddlingstur då han kanske paddlar i 8km/h.

- Det handlade inte om att paddla snabbt, utan om att paddla länge, länge.

Sören Kjellkvists norska kusten-paddling utan pengar och utan mat gav honom priset ”Årets Äventyr 2013” i Sverige. I sommar ror Sören med roddbåt från Stockholm till ryska gränsen i Finska viken.