Skarpskytterörelsen i Litauen - Lietuvos Šaulių Sąjunga
Den litauiska Skarpskytterörelsen beskrivs ofta som en nationalistisk litauisk paramilitär organisation, en beskrivning skarpskyttarna själva tar avstånd ifrån. Bland rörelsens aktiva medlemmar finns alla litauiska minoriteter representerade (polacker, ryssar, ukrainare, vitryssar).
Det som de volontärer YLE Nyheter har träffat säger är att de är med som en reaktion på staten Rysslands aggression I Ukraina och att de vill försvara västerländska och demokratiska värderingar. Nästan exakt samma formulering får jag från Skarpskytterörelsen själv när jag ber om ett skriftligt utlåtande.
Av medlemmarna var två tredjedelar pojkar mellan 12 och 18 år gamla ännu för ett år sedan. Någon ny statistik finns inte, men av de nya aktiva medlemmarna är de flesta män I åldersgruppen 19 till 45. Organisationen har också manga passiva medlemmar från olika hall i världen. De bidrar i första hand med ekonomiskt understöd.
Skarpskytterörelsen var som starkast under mellankrigstiden, fram till den sovjetiska ockupationen av Litauen i juni 1940. Då var medlemsantalet kring 60 000, sex gånger större än idag. Fram till mitten av 50-talet kämpade skarpskyttar mot ockupationsmakten i ett relativt försiktigt gerillakrig.
Mest kritik har organisationen fått för sitt påstådda deltagande i massakern på ungefär 80 000 judar, polacker och ryssar i Vilniusförorten Paneriai under åren 1941 till 1944. Massakern organiserades av nazisterna, som under den perioden ockuperade nästan hela regionen.
Skarpskytterörelsen förnekar direkt inblandning i massakern. Det handlar om ett hundratal skarpskyttar som på eget initiativ deltog i massakern, uppger de idag.
Historiker idag tenderar att bekräfta skarpskyttarnas version. Svartmålningen av rörelsen är snarare en följd av Sovjetunionens propaganda. Det låg ju i Kremls intresse att slå en kil mellan Skarpskytterörelsen och den litauiska allmänheten.
Gustaf Antell