Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En opera om rätt kön

Från 2014
Uppdaterad 10.07.2014 21:55.
Yle Nyheter TV-nytt: En opera om rätt kön - Spela upp på Arenan

En kampsång för rätten att välja sin egen identitet. Nästa vecka har Magnus-Maria, en modern, politisk opera, världspremiär på Åland i Mariehamn. Men ska vi gå till grunden med historien så får vi ta oss längre tillbaka i tiden...

När Maria Johansdotter från Föglö, Åland, 19 år gammal åker till Stockholm för att förverkliga sina musikdrömmar, upptäcker hon snart att hon som kvinna får sämre betalt än männen. Hon, som aldrig har trivts i kjol, börjar klä sig som man och får anställning som klockare på landsbygden under namnet Magnus Johansson. Och som Magnus blir hon snabbt populär bland traktens kvinnor och det leder närapå till giftermål. Men Magnus-Maria avslöjas.

Det här utspelade sig för drygt 300 år sen och finns dokumenterat i bland annat rättegångsprotokoll. Nu blir Magnus-Maria opera i Mariehamn med libretto av författaren Katarina Gäddnäs och musik av isländska Karólína Eiríksdóttir. Anna-Maria Helsing dirigerar, och för regin står en av Sveriges främsta, nämligen Suzanne Osten. I rollerna ser vi bland andra Hillevi Berg Niska, Andrea Björkholm och Therese Karlsson.

Kulturföreningen Katrinas nyskrivna opera Magnus-Maria har alltså världspremiär i Mariehamn på tisdag, 15.7.2014, och ges sedan fem gånger till under den veckan, samtidigt som Ålands första Pridefestival ordnas. Magnus-Maria spelas sedan på turné: i Jakobstad den 26.7, i Stockholm den 30.7 och i Esbo den 7.9.