Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Returnera även estniska burkar

Från 2014
Uppdaterad 14.07.2014 09:00.
Yle Nyheter: Returnera även estniska burkar - Spela upp på Arenan

Varje år tar finländare med sig kring 150 miljoner aluminiumburkar från utlandet. Men bara en bråkdel förs till returautomaterna.

- Vi får in ett tiotal miljoner pantlösa burkar per år, säger Olli Alanen, operativ chef på returföretaget Palpa.

Automaterna tar emot pantlösa burkar

I dag tar alla returautomater emot pantlösa burkar. Och både avfallshanteringsföretagen och Palpa önskar att konsumenterna ska föra burkarna till automaterna. Men inte för att någon ska göra vinst på dem.

- Vi tar emot burkar och kan skicka dem vidare till återvinning. Men för vår del spelar det ingen roll hur mycket det kommer, säger Alanen.

Så ni gör ingen vinst på burkarna?

- Nej, värdet på burkarna motsvarar ungefär kostnaderna för arbetet.

Hellre automaten än metallavfallet

Vill man skona miljön, är det bäst att föra pantlösa burkar till returautomaterna. Därifrån skickas burkarna direkt till Storbritannien eller Frankrike där man smälter dem. Och nästan hundra procent av materialet kan sedan återanvändas som nya aluminiumburkar.

Alternativt kan man ta burkarna till metallavfallskärlen, men då ska de först sorteras och gå via flera instanser innan de kan återanvändas.

Inte i blandavfallet

Det allra värsta man kan göra är att slänga burkarna med blandavfallet. I början av veckan kom det fram att Vanda Energis avfallskraftverk har haft problem med aluminiumburkar som fastnar i maskinerna. Men det här har främst varit ett problem i huvudstadsregionen, för det är där de flesta estniska burkar hamnar.

Aluminiumburkar som hittas i blandavfallet kan också återvinnas. Men bara till en viss grad, för risken finns att de oxideras i förbränningsanläggningen.