Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera metaller rann ut i Kumo älv

Från 2014
Uppdaterad 10.07.2014 18:24.
Åstranden i Björneborg är estraden för både Pori Jazz och SuomiAreena.
Bildtext Myndigheterna har tagit vattenprover vid älvens utmynning i Björneborg.
Bild: YLE/ Anna Kyhä

Det var inte enbart nickel som rann ut i Kumo älv i samband med helgens utsläpp i Harjavalta i Satakunta. Enligt Närings-, trafik- och miljöcentralen innehöll utsläppsvattnet också andra metaller såsom kobolt.

Utredningarna kring nickelutsläppet fortsätter. Myndigheterna har tagit vattenprover vid älvens utmynning i Björneborg. Resultaten från vattenproverna presenteras på tisdag. Man ska också utreda hur livet på bottnen har påverkats av utsläppen.

Helgens nickelutsläpp var det största som någonsin har inträffat i Finland. Omkring 66 ton nickel rann ut i Kumo älv från Norilsk Nickel Harjavalta AB:s fabrik på grund av ett tekniskt fel.

Utsläppsområdet är stort

NTM- centralens utredningar visar att spridningsområdet är stort, trots att nickelmängden i sig har minskat. Utsläppet har nått havsområdet utanför Björneborg. Metallerna som kom ut i naturen var i vattenlöslig form och det kan öka på miljöskadorna, konstaterar NTM-centralen.

Enligt miljömyndigheterna är mängden nickel ändå inte så hög att man inte skulle få simma i älven eller i havet. Det här gäller Harjavalta, Nakkila, Ulvsby och Björneborg. Myndigheterna kommer att följa med situationen.

Nickelutsläppet i Harjavalta det största någonsin i Finland