Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Årets skördeutsikter får nöjaktigt betyg

Från 2014
Uppdaterad 11.07.2014 06:13.
Yle Nyheter: Skördeutsikterna får nöjaktigt betyg - Spela upp på Arenan

Skörden ser ut att bli hyfsad i år, trots att det har varit torrt i delar av Österbotten och vått i södra Finland. För spannmålsbonden Erik Oljemark i Borgå har försommarens solfattiga väder inte gjort allt för stor skada. Det varma vädret ser ut att kunna rädda det mesta av årets skörd.

- Vi fick ganska stora regn. Det kom, ja det kom till och med upp till 70 millimeter på några dagar mitt i maj månad och då blev jorden väldigt våt. Så det har varit lite kämpigt, men nog kan det nu bli nästan en normal skörd ändå, säger Oljemark.

I Borgå ser det alltså relativt bra ut, men raps- och kornskörden har tagit skada. Värst ser du ut att vara för kornet, som sämst tål den kalla regnperioden. Värst drabbade är trakterna kring Villmanstrand. Där har det varit så vått att det inte gick att så inom rimlig tid, förklarar Oljemark.

- I vissa områden kunde man inte komma ut med sådden tillräckligt tidigt i våras. Kornfälten var väldigt svaga åtminstone över hela sydkusten. Enligt hörsägen så är det ännu sämre österut.

Affärerna får påfyllning med potatis igen

För bara en vecka sedan var potatisen en bristvara i affärerna i södra Finland. Vid det laget var jorden ännu så våt att det var svårt att skörda potatisen. Efter mycket sol har jorden torkat upp och det går bra att skörda de små knölarna igen.

För mycket sol är heller inte bra. I delar av Österbotten, framför allt i Sydösterbotten, har det varit torka de senaste dagarna. När det är torrt växer inte potatisen så bra och om det torra vädret håller i sig kan skörden bli mindre.

Om det önskas regn eller sol för att få skörden att gro beror alltså på var i Finland man befinner sig. Enligt Oljemark i Borgå behövs det i alla fall fortsatt värme för att rädda skörden i södra Finland. Speciellt i augusti och september får det gärna vara vackert och varmt.

- Bara vi skulle få en normal väderlek härifrån och framåt så tror jag nog att det blir någorlunda bra, säger Oljemark.

Diskussion om artikeln