Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Ett kärleksförhållande som räckte livet ut”

Från 2014
Uppdaterad 06.08.2014 13:28.
tove och skärgården utställning
Bildtext Klovharun - Kristoffer Åbergs bild från utställningen
Bild: Kristoffer Åberg

Muminhuset fanns på riktigt i form av en fyr och Tuulikki var den som körde båten ut till Klovharun i Stor-Pellinge. Bland annat de här kommer fram i utställning som öppnar 11.7 i Konstfabriken i Borgå.

Östnyländska nyheter: "Tove och skärgården" i Borgå konstfabrik - Spela upp på Arenan

Vernissagen för utställningen var 10.7 och öppningstalet hölls av Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula. Hans egen favorit i utställningen är ett fotografi av en fyr som muminhuset har fått sin form av. Ujula läser själv muminböcker för sina barn.

tove och skärgården utställning
Bildtext Muminhuset fick sin form av en fyr
Bild: Yle/Mikaela Wikström

Utställningen Tove och Skärgården lyfter fram skärgårdens centrala roll i Toves skapande. Till utställningen har fotografier och föremål lånats från privatpersoner, arkiv och från Moomin Characters. Utställningen presenterar alltså inte originalverk av Tove Jansson utan den ger istället en inblick i ställen som Jansson vistats på och helt tydligt inspirerats av. Båten som Tove Jansson och Tuulikki Pietilä använde till att åka ut till Klovharun finns också med på utställningen. Båten är inlånad från Kotka där den finns i vanliga fall.

I vitriner i utställningslokalen finns små föremål, brev, kort och små meddelanden till påseende. I en av vitrinerna ligger Toves och Tuulikkis gulnande lapp till eventuella besökare. På lappen står det att besökaren ska vänta, eftersom damerna befinner sig i bastun.

Tove Janssons litteratur fungerar som en röd tråd

Janne Ekman från Posintra är producent för utställningen och berättar att den röda tråden i utställningen är Tove Janssons litteratur. Den utvalda litteraturen beskriver skärgården och bilderna tangerar texterna. Ekmans egen favorit av utställningens alster är ett fotografi av ett par som flyttar en ko med båt från en äng till en annan.

Ekmans kollega Annika Weckman beskriver utställningens innehåll som ett kärleksförhållande som räckte livet ut. Tove Jansson fick mycket av sin inspiration från de landskap som figurerar i utställningen.

-Vi har ingen konstsamling här, men vi har något annat. Utställningen handlar om hur någon har valt att år efter år komma tillbaka till ett ställe där det har funnits någon betydelse att vara säger Weckman.

Weckman hoppas att utställningen skall visa besökarna hur omgivningen kan inspirera. Hon menar att Tove Jansson beskrivit skärgården på ett sätt som gör att de som bor i skärgården kan känna igen den.

Skärgården hade en viktig roll i hela Janssons produktion.

Outi Lähdemäki som besöker utställning tillsammans med sin väninna tycker att Tove Janssons naturbeskrivningar är alldeles fantastiska.

-Jag gillar utställning eftersom historien bakom det hela intresserar mig. Det skulle vara fint att någon gång vara en vecka eller två på en så karg holme som Klovharun. Jag tror Tove har kunnat få mycket inspiration av den omkring varande naturen, säger Lähdemäki.

Hon tycker bäst om fotona från Klovharun och de textutdrag som finns vid varje foto. Texterna är utdrag ur Toves böcker som är valda av filosofiedoktor Helena Palmén.

En annan besökare som besöker vernissagen är Margareta Piela.
-Utställningen är helt ljuvlig. Det är jättetrevligt att Toves båt är här. Det är fint med de här fotografierna och texterna som kompltterar dem, säger hon.

I vernissagevimlet finns och Greta Gustafsson som var god vän med Tove Jansson i tiotals år. Hon tycker att utställningen är bra och att det finns mycket som hon känner igen. Gustafsson minns Tove Jansson med värme.

-Vi hade mycket trevligt ihop och jag saknar henne, säger Gustafsson.

Tove och Skärgården utställningen är öppen 11.7-30.8 i Konstfabriken i Borgå.