Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bokförare blir rådgivare

Från 2014
Uppdaterad 11.07.2014 06:35.
En person jobbar vid en dator.
Bildtext I dagsläget är bokföring mer än bara bokföring. Det blir en hel del rådgivning också. Arkivbild.
Bild: Yle/Monica Forssell

Att vara bokförare i dag är mer än bara bokföring. Det handlar också om rådgivning. Företagarna räknar med att de via sin bokförare ska få svar på det mesta, därför är det så viktigt att just bokförarna har koll.

Bokförare blir rådgivare, kompetensen behöver höjas säger Carina Storhannus

1:39

Sedan år 2012 har tio bokföringsbyråer i Sydösterbotten tagit del i ett pilotprojekt med målet att höja kompetensen. Yrkesakademin i Närpes driver projektet.

- De har jättemycket kunskap, men det är så i den här branschen att det kommer hela tiden nya regler, nya sätt att bokföra på. I det här projektet har också de anställda på bokföringsbyråerna fått fortbildning och inte bara cheferna, säger kompetenscoach Carina Storhannus.

Kompetenscoach Carina Storhannus
Bildtext Carina Storhannus
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Projektet finansieras av Europeiska jordbruksfonden (Österbottens Närings-, trafik- och miljöcentral) till 90 % och 10 procent med privata medel från de företag som deltar i projektet. Det pågår till slutet av 2014. Projektet går under namnet Rådgivning mer än bokföring.

- Bokförarna bokför egentligen väldigt lite, de rådgör jättemycket. Företagarna kommer till bokföraren med nästan allt som de behöver inom sitt företag och då ska bokföraren kunna det. Eller åtminstone ska han veta vart han ska visa dem.

Beredskap att serva kunderna

Karl-Johan Siegfrids är en av föreläsarna. Då är det moms och byggande som är temat.

- Där finns en hel del problematiska situationer både för småföretagare och lite större. Vi går igenom lite lagtexter och lite exempel för att de ska ha beredskap att serva sina kunder, säger Siegfrids.

Yrkesakademin har i det här projektet tillsammans med bokförarna byggt upp hemsidan Hillevi.

- Man kan gå in där och läsa om den nya anmälningsplikten för byggande, om sanssi-kortet, om sådant som annars är viktigt. Där finns också nyttiga länkar till finansiärer och samarbetspartner och allt som behövs för företagen, säger Carina Storhannus.

Användbara verktyg

På Hillevi finns också verktyg för företagarna, till exempel faktureringsbottnar, låneräknare och länkar till sådana.

- Vi har försökt hitta det där som vi tror att företagen behöver, säger Storhannus.

I början av projektet gjordes en kompetenskartläggning bland bokförare, personalen och bokförarens kunder.

De har själva byggt upp projektets innehåll och teman har rört tolkning av bokslut, analyser, försäkringar, skattekonton, bokföringsprogram, anställningar, löneräkningar och nu senast byggande och momsbeskattning samt den nya anmälningsplikten för byggarbetare.