Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Hivsmittad fyraåring troddes vara botad - fick nu återfall

Från 2014
Uppdaterad 11.07.2014 11:35.
Bildtext Det röda bandet är den internationella symbolen för hiv/aids.
Bild: EPA/JAGADEESH NV

Den amerikanska flickan visade inga symtom på hiv under två års tid. Nu har läkarna upptäckt viruset i hennes kropp igen. Det rapporterar Time Magazine.

Flickan hade hiv från födseln eftersom hon smittats via modern. Behandlingen mot aids inleddes strax efter födseln med så kallade antiretrovirala läkemedel under några månaders tid.

När flickan och hennes mamma missade några behandlingstider och flickan fortfarande inte verkade ha hivviruset trodde läkarna att hon var botad.

Nu i juli visade prover att hivinfektionen hade återvänt.

Det överraskar inte infektionsläkaren Matti Ristola, som är avdelningsöverläkare på infektionspolikliniken vid Aurora sjukhus i Helsingfors.

- Då man smittas med hiv blir det alltid några vita blodkroppar, CD4-celler, som inte börjar producera viruset omedelbart. Det blir ett förråd av virus, säger Ristola.

Ristola har jobbat med hivpatienter i 25 år och tror att flickan kan ha haft ett mycket litet förråd av hivinfekterade celler kvar i kroppen. Nu kan till exempel en annan infektion ha fått cellerna att börja producera hivviruset.

Forskarna jobbar nu med att utveckla mediciner som kan utplåna hivinfektionen helt och hållet. Svårast är de så kallade förrådscellerna som inte börjar producera hivviruset omedelbart.

- Det är mycket svårt att hitta mediciner som förstör dem. Där ligger problemet, säger Ristola.

I dag existerar inget botemedel för hiv/aids. En person, den så kallade Berlinpatienten, blev botad genom att han fick en benmärgstransplantation av en person med naturlig moståndskraft mot hiv.

Den fyraåriga flickan i USA får nu åter behandling mot sjukdomen.

Läs mer:
Vetenskaplig artikel om fallet