Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Michael Monroe: Jag är feminist

Från 2014
Bild: X3M

Han är känd för sin unika stil. Nu har Michael Monroe en uppmaning till dig: var dig själv och låt andra vara det också!

Vi ses på artistområdet på Ruisrock i Åbo. Michael Monroe är på lysande humör. Han går runt och småpratar med branschkompisar, blåser såpbubblor runtom sig och laddar med kaffe inför kvällens spelning.

Plötsligt sitter vi och pratar om internationella kvinnodagen.

- Den är en gång om året. För män finns det ingen dag, men de har då förstås manipulerat det så att resten av alla dagar är deras och så har kvinnorna den där ena, säger han.

Känner inte igen sig i stereotypen

Michael förställer rösten: "Titta, ni får en dag! Ni får vara hemma och tvätta kläder och dammsuga och bära tunga kassar och så hålls ni i form när det är så tungt att utföra sysslor hemma".

Supernova: Michael Monroe: Jag är feminist

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi män ser till att det finns bröd på bordet och så får vi i lugn och ro göra det där enormt tunga jobbet att sitta på kontoret och i värsta fall studera sekretereraren vid kaffeautomaten. Det är fel att generalisera, men så här är det ganska allmänt, säger han.

Michael har svårt att känna igen sig i de stereotypa könsrollerna.

- Jag identifierar mig inte alls med det här. Jag tycker det är helt galet. Jag skulle kunna säga att jag är feminist.

Han skickar en rak uppmaning från rockiga Runsala:

- Jag är av den uppfattningen att alla är lika mycket värda och alla borde ha mod att vara unika. Vi är alla skapta olika och vi borde ge var och en frihet att vara sådana som vi är.