Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Snart blir vi packade i mjuka lådor"

Från 2014
Uppdaterad 11.07.2014 13:43.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Fredagssnack 11.07.2014 Del 1 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Fredagssnacket kan köra igång. Soffbordet är dukat med gammaldags, men inte gamla, Marie-kex och kaffe. Och appelsinjuice, för Petri Horttana hade önskat sig ett glas juice. Förutom Horttana, eller Peta von Karis, som han kallar sig, är Melinda Lönnberg snackare den här fredagen. Hon är aktuell med sitt band Raaseposse som just gett ut en ny skiva.

Snackarna går fort in på ett alltför aktuellt ämne i samhället, rasism. EIF-spelare blev utsatta för rasistiska glåpord under mötet med BK-46 förra lördagen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Fredagssnack 11.07.2014 Del 2 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Petri Horttana är ett fotbollsfan och en stenhård Bk-46-supporter, ett riktigt Pålkkasviin. Han var tyvärr inte med på just den här matchen, men han har fått höra om incidenten av flera.

- Det är ganska klart vilka personer som är inblandade i det här. Det är också svårt att dra gränsen vem som är ett fan. Det finns de som går endast på matcherna då BK-46 möter EIF. Jag räknar såna som följer med de flesta BK-matcher till Pålkkasviin.

Pålkkasviinen är inte en registrerad förening, kanske det skulle vara ett alternativ. Med ett medlemsregister kan man ha bättre koll på vem som är delaktig i verksamheten.

Fredagssnackare Petri Horttana och Melinda Lönnberg
Bildtext Petri Horttana och Melinda Lönnberg skålar för veckoslutet.
Bild: Yle / Christoffer Marins

- Vi registerar oss knappast, men vi har funderat på att kolla lite vem som köper en Pålkkasviin-skjorta. Den ska inte förknippas med något negativt, säger Horttana.

Interna böter för fula ord

Melinda Lönnberg är nyfiken och funderar på hejarklackens syn på sexism och ställer en fråga till Horttana.

- Vad har ni för syn på att spelare får höra att ”de springer som flickor” och liknande?

- Vi fördömer all mobbning. Vi slåss emot sånt. Inför varje säsong har vi diskuterat det här. Vi har talat om interna böter för olämpliga rop. Eftersom vi har haft lite problem så tog vi inte i bruk det här för den här säsongen, men nu inför vi det, svarar Horttana.

- Det där är bra. Man måste kunna stå för sina ord. Det är lätt att sitta i en massa och ropa osakligheter. Men du är alltid ansvarig för vad du säger, fortsätter Lönnberg.

Alkohol är också en sak som påverkar, speciellt när rivaliserande lagen möts.

- På lokalderbyn smakar det mera. Då kommer sådant som normalt hålls undangömt mycket lättare fram, säger Horttana och sörplar juice.

Det finns fotbollsåskådare som känner sig obekväma i en hejarklack som ropar osakligheter. Enligt Horttana jobbar man på en förbättring.

- På grund av sådana här tendenser vill man kanske inte stå med gruppen. Vi jobbar för att varje Karisbo ska känna sig bekväm på fotbollsmatcher. Förstås hör det till att psyka motståndarna, men det ska inte bli personligt.

Melinda Lönnberg har ett råd, eller en måttstock som kan tillämpas.

- Kan man stå framför ett barn och säga det så då är det okej.

- Man ska kunna se motståndarna på stan utan att få blått öga, fortsätter Horttana.

Diskussionen kommer in på rasism i samhället, inte bara i idrottsvärlden. Det talas mycket om att vara tyst och inte våga ingripa.

- Många vågar inte. Man litar inte att någon står bakom ryggen och stöder en. Det spelar inte någon roll om det är på internet eller på läktaren, men man borde inte få vara tyst, säger Melinda Lönnberg.

Betong under gungan

228 sidor regler och krav för offentliga lekparker är knappast den bästa sommarläsningen i bersån. Men det finns otaliga villkor för lekparker.

- Jag har respekt för byråkrati, men det är en liten överdrift med olika storlekar på sandkorn. Det är lätt att missa de stora sakerna när man fokuserar på detaljer, säger Melinda Lönnberg.

- Det börjar bli lite väl med det här bomullssamhället. Snart blir vi alla inpackade i mjuka lådor när vi föds. Man får inte leva livet, för livet är farligt, bygger Horttana vidare och säger att han överlevde 70-talet med betong under gungorna.

Melinda Lönnberg ser två farliga motpoler i utvecklingen om samhället kontrolleras för strikt.

- Antingen blir man överförsiktig eller så förstår man inte riskerna.

Nakenheten är sexualiserad

Med tanke på den historiska bastukulturen i Finland, torde nakenhet inte väcka så mycket känslor. Men naturiststranden på Tulludden i Hangö får kommentarer både för och emot.

- I dag, bland annat på grund av sociala medier, har nakenhet sexualiserats. Är det en naken kropp så är det direkt sexuellt. Man föds naken. Men bara för att man är naken på en strand så betyder det inte att man är mera sexuell, säger Lönnberg.

Petri Horttana är ingen naturist, men okej med nakenhet.

- Bland kompisar och vänner så kan jag gå naken från bastun till köket efter en öl, men om de ser mig naken i bastun så varför kan de inte se mig naken i köket?

- Nakenhet har stämplats till enbart något sexuellt. Den vanliga bastunakenheten har minskat. Jag vet personer som inte vill vara nakna i bastun just för att det har sexualiserats, säger Lönnberg.

Fredagssnackarna var riktigt i sitt esse. Horttana har funderat mycket på kropp och smärta den här veckan. Han sammanställer sin nästa utställning i Ateljé Transformator i Karis. Den handlar om smärta som han försöker återge efter historier om smärta och bilder av olika personer.

Fiskars lutar mot turistfälla

De sista minuterna av timmen hann Fredagssnack ännu avverka Fiskars och byns framtid.
- Jag har talat med konstnärer som bor i Fiskars och de har sagt att byn lutar mot en turistfälla. Och de som bor där året runt kanske inte har råd att göra det längre. Men samtidigt så badar konstnärer inte i pengar, så båda parterna borde mötas så att alla tjänar på det, säger Horttana.

- Det måste finnas en balansgång. Men tyvärr så uppskattas kultur inte ekonomiskt, säger Lönnberg.

Effektivera!