Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Havsmästare vaskas fram i Tvärminne

Från 2014
Uppdaterad 11.07.2014 17:17.
Deltagarna gör sig beredda att ro ut för att hämta plankton. Kamerorna är redo.
Bildtext Deltagarna gör sig beredda att ro ut för att hämta plankton. Kamerorna är redo.
Bild: Yle/Marica Hildén

Det är fredag förmiddag och det är sol, vind, vatten och klippor i Tvärminne i Hangö. 18 ungdomar är indelade i sex lag och de gör sig beredda att ro ut till var sin boj där de ska plocka upp plankton.

Två av lagen kommer från Hangö, Hankoniemen lukio och Hangö gymnasium. De är med i en filminspelning för Yle TV2 som heter havsforskningsmästare.
Platsen är Tvärminne zoologiska station och lagen deltar i tävlingar som är relaterade till havsforskning. Serien sänds senare i år.

Ingen sömn, för mycket kaffe

Havsforskningsmästare i Tvärminnen i Hangö - Spela upp på Arenan

Lucinda Kraufvelin, Lukas Kamis och Eemeli Repo från Hangö gymnasium är klädda i grönt. De är nöjda med sina tävlingsinsatser så här långt. Från Mattlidens gymnasium deltar Lea Ekblad, Anton Nilsson och Dante Jarhos.

Radio Vega Västnyland

7:23

De förbereder sig på olika sätt.
Hangö: Mentalt, genom att inte sova och dricka för mycket kaffe.
Mattliden: Gruppkommunikation. Och gruppen har en bra känsla.

Är det viktigt att vinna?
- Nä.
- Självklart.
- Nej.
- Att vinna är inte det viktigaste.
- Huvudsaken är att ha roligt, vi är här för upplevelsens skull.
- För att biologiläraren tyckte det var bra. Nej, det är jätteroligt.

Glada skratt.

Idén föddes långt borta från Tvärminne

Hela idén föddes då äventyraren Pata Degerman och professor Alf Norkko från Tvärminne zoologiska station paddlade i Tonga. Pata Degerman berättar att han vill visa att en äventyrare som han kan göra något för naturen även om han inte är forskare.

- Vi måste få ett större engagemang kring Östersjön och andra hav.

Det är fint under vattenytan

Det är många som följer med filminspelningen på Tvärminne zoologiska station. Filmkameror och personal är om varandra. Terve, säger Ronja Salmi i förbifarten, hon är en av programledarna.

Även Tvärminnes personal ställer upp. Amanuens Joanna Norkko håller i trådarna och direktör Marko Reinikainen ser väldigt nöjd ut.

- Vi vill visa att havsforskning är roligt och att det är fint under vattenytan trots att det är problem med haven.

Lång väntan innan allt är okej

Nu finns det roddbåtar vid stranden och lagen gör sig beredda, men eftersom det är en filminspelning så ska allt stämma: en lastbil som hämtar varor måste stoppas, en liten helikopter som filmar är för nära och stör med sitt surr, en roddbåt måste flytta på sig för den är i kläm och kommer kanske inte loss lika snabbt som de andra.

Tävlingarna började redan i torsdags då deltagarna satte ut nät, det gällde att få så många olika sorters fiskar som möjligt och även fånga den största. Nu ska de ro ut till en boj och hämta in plankton som de ska undersöka på fredag kväll.

Ronja Salmi säger sin replik inför kamerorna och roddbåtarna ger sig i väg och så ser man i motljuset att ett lag är långt före de andra.

Inget är avgjort

Det är Hangö gymnasium som kommer först tillbaka till stranden. De kramar varandra och höjer flaskan med plankton i skyn.

Laget säger att de var snabba eftersom Lukas Kamis rodde snabbt och samarbetet fungerade bra.

Men inget är klart ännu. Pata Degerman är domare tillsammans med Alf Norkko och Degerman vet hur poängen har fördelats så här långt.

- Det finns två läger. Det finns lag som klarar sig riktigt bra och i det andra lägret är man bra, men inte riktigt bra. Det här är som en tennismatch, även om det börjar dåligt så kan man vinna till slut.

Diskussion om artikeln