Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bra att börja träna skolvägen i god tid

Från 2014
Aada och Linus Ahlgren
Bildtext Aada och Linus Ahlgren
Bild: Yle/Mikaela Wikström

Aada Ahlgren från Borgå ska börja skolan i höst, det tycker hon är roligt. Hemma har familjen redan börjat förbereda sig för skolstarten.

Enligt Trafikskyddet finns det mycket att lära sig för en förstaklassist som börjar skolan. Det är viktigt att börja träna på skolvägen i god tid.

Antero Lammi som är Trafikskyddets utvecklingschef uppmanar att föräldrarna tillsammans med barnet i lugn och ro går igenom farliga platser och hur barnet ska göra på dessa ställen. Lammi menar att barnet lättast kommer ihåg vad som ska göras om det kopplas till en viss plats. Även efter att skolan har börjat kan det vara skäl att regelbundet fråga barnet hur skolvägen fungerar.

Hemma hos familjen Ahlgren i Borgå har föräldrarna redan länge tränat att gå över gatan med sina barn. Dottern Aada vet att det gäller att titta åt båda hållen innan hon får gå över.

Linus Ahlgren, pappa till Aada som ska börja skolan i höst, berättar att han inte är orolig.

-Vi började redan på våren tala om skolstarten och lite om skolvägen. Lite nu och då kommer skolan nog fram i diskussionerna. Vi ska i alla fall ännu träna på att åka buss.

Aada själv väntar på skolstarten, hon tycker att det ska bli roligt. Det är främst rasterna hon ser fram emot. Hon är ännu lite osäker på vilken sida av vägen som är den rätta att gå på eller cykla, men hon tror att hon kommer att lära sig det innan det är dags att börja i skolan den 12.8.