I Israel vänjer man sig vid raketerna från Gaza
Den israeliska flygoffensiven mot Gazaremsan fortsatte under fredagen. Palestinska myndigheter i Gaza uppger att den redan har krävt etthundra dödsoffer. Samtidigt har raketbeskjutningen från Gazaremsan mot Israel fortsatt, SR:s utsände Christer Fridén beskriver hur israeler reagerar.
Sveriges Radios utsände Christer Fridén besökte Tel Aviv under fredagen. Enligt honom är reaktionerna på raketregnet litet blandade i Tel Aviv.
- De är ju delvis rätt vana vid det här och det blir inte så mycket uppmärksamhet då sirenerna går. Israels luftförsvar, det så kallade "järnkupolssystemet" svarar på raketerna genom att skjuta ned en stor del av dem, berättar Fridén. Sen har vi ju då den arabiska befolkningen i Jaffa som kanske tycker att det här är litet onödigt att bli beskjutna av sina bröder i Gaza.
Enligt Fridén är de utländska turisterna i Jaffa litet räddare.
- De är inte så vana vid det här och de snabbar ner i skyddsrummen, men också de vänjer sig efter några dagar och ägnar det inte så stor uppmärksamhet.
Största delen av israelerna vill ha fred
Israeliska tidningar har på senare tid skrivit om det växande hatet mellan israeler och palestinier. Christer Fridén, du arbetade där som korrespondent i flera år, tycker du att stämningen har blivit mera hatisk?
- Man märker det hos dom extrema palestinska och judiska rörelserna. De har blivit aggressivare och går hårdare fram. De använder ett allt mer förödmjukande språk mot motparten, säger Fridén.
Men när man träffar vanligt folk så har det inte ändrat sig speciellt mycket. De flesta vill ju ha fred. En opinionsundersökning i Israel för ett tag sedan visade att 70 procent av israelerna är villiga att göra en del uppoffringar för att få en varaktig fred, berättar Fridén. Men han tillägger att den israeliska regeringen har fått en riktig hök i sin utrikesminister Avigdor Lieberman.
- Lieberman håller ju hela tiden igång hatkampanjer mot palestinierna, säger Fridén.
Gazaborna kan inte fly
Enligt palestinska källor uppgår antalet dödsoffer i den israeliska flygoffensiven mot Gazaremsan nu till 100. Vad kan civila invånare där göra för att skydda sig från flygattackerna?
- Ja det är verkligen inte mycket de kan göra, säger Fridén. De kan ju inte lämna Gaza. I strider i andra länder så kan ju åtminstone en del av befolkninen fly, men det kan inte Gazaborna, de är fast där.
De kan ibland få varningar innan bomberna kommer. Det är faktiskt så att den israeliska armén ibland ringer till folk och säger att nu kommer vi att bomba ditt hus eller grannhuset inom några minuter. Du har chansen att sticka.
Men enligt Fridén säger islamistiska Hamas numera till Gazaborna att de inte ska lita på israelerna eller hörsamma deras varningar.
- Lämna inte ert hus, säger Hamas. Ställ er istället på taket så att den israeliska piloten ser hur många han kommer att döda om han avfyrar.
Det låter ju cyniskt.
- Ja, krig är cyniskt. Det här är ju ett krig, trots att det inte är några markstrider, säger Fridén.
Israel försöker undvika en markoffensiv
Den israeliska regeringen har hotat med en markoffensiv. Tror du att de kommer att inleda en sådan?
- De kommer nog inte att göra det om raketbeskjutningen från Gaza upphör, för det är ju det som är det uttalade målet med flygoffensiven, säger Fridén.
En markstrid är alltid mycket besvärlig, påpekar Fridén.
- Sannolikt kommer då israeliska soldater att dö. Eller ännu värre, höll jag på att säga - att någon soldat kidnappas och används som handelsvara av Hamas. Där är ju den rådande kursen nu en tillfångatagen israelisk soldat mot 1000 palestinska fångar, säger Fridén.
En markoffensiv skulle också väcka mycket stor kritik utomlands, tillägger Fridén. Ännu betydligt fler civila Gazabor riskerar att dö i en markoffensiv.
- Så de kommer nog att vänta tills det blir det sista medlet de kan ta till för att försöka krossa Hamas.