Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kan en hesabo lära sig östnyländska?

Från 2014
Uppdaterad 12.08.2014 20:14.
fred wilén & helena palmén
Bildtext Än så länge glada miner... lektionen har ännu inte kommit igång.
Bild: YLE/Stefan Härus

Yle Östnyland kör igång med dialektskola. Vår elev Freddi Wilén bor i Helsingfors men jobbar i Borgå. Som lärare fungerar östnylänningen och språkforskaren Helena Palmén. Är det ens möjligt för en hesabo att lära sig östnyländska?

Dialektskolan - Spela upp på Arenan

Östnyländska nyheter

5:31

Dialektskolan lektion 1 del 2

5:01

Östnyländska nyheter

3:44

Dialektskolan del 2 lektion 2

7:01

dialektskolan lektion 3 del 1

3:52

Som Helsingforsbo men med jobb i Borgå träffar Freddi Wilén dagligen östnylänningar i sitt jobb. Han började jobba som pastor i Borgå för två och ett halvt år sedan. Förstår han alls vad vi pratar i regionen? Det första ordet han hörde då han kom till regionen var ”viskli”.

- Om jag är en ”viskli” präst, hurudan är jag då? Är det något positivt eller negativt undrar Wilén.

Under fem veckor i sommar får han lära sig förstå och prata östnyländska. Efter första lektionen konstaterar lärare Palmén att de har en svår situation framför sig.

- Du pratar helt för snabbt för att bli en östnylänning.

Du måste rätta till dina egna drag och tillägga några typiska östnyländska ord och uttryck säger Palmén efter att ha fått ett smakprov av Freddi på helsingforsiska.

Freddi försöker ändå vara hoppfull. Jo, han är lat men han är musikalisk och det hjälper väl då man ska lära sig en ny dialekt?

Under dialektskolans gång får vi veta vad som är typiskt för östnyländskan? Det blir bl.a. tips på hur man småpratar. Det är heller inte lätt att förstå när man får en komplimang. Det blir också romantik i Dialektskolan. Tips om hur du friar och uttrycker din kärlek på östnyländska.

Vi fööds op dijalekt - hur ska hesabon då lyckas?

Helena Palmén kan sin sak