Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya namn på EU:s sanktionslista

Från 2014
Alexander Borodai (t.h.), premiärminister för "folkrepubliken Donetsk", tillsammans med Denis Pusjilin på en presskonferens i maj 2014.
Bildtext Alexander Borodai (t.h.), premiärminister för "folkrepubliken Donetsk", tillsammans med Denis Pusjilin på en presskonferens i maj 2014.

Från och med lördagen drabbas ytterligare elva personer av EU:s sanktioner på grund av krisen i östra Ukraina. På den senaste sanktionslistan tycks det inte finnas ryssar som skulle ha hamnat där för att de står speciellt nära Kreml.

EU har lagt till elva nya namn på sin sanktionslista för krisen i östra Ukraina.

De elva som nu ska omfattas av EU:s inreseförbud och får sina tillgångar inom EU frysta, har ledande positioner bland de proryska separatisterna i östra Ukraina.

Bland dem finns Aleksandr Borodai, premiärminister för den självutnämnda "Folkrepubliken Donetsk" och hans kollega i Luhansk, Marat Bashirov. På den senaste sanktionslistan finns också män som fungerar som militära ledare för rebellstyrkor i östra Ukraina.

Både Borodai och Bashirov är ryska medborgare, men på EU:s senaste lista verkar det inte finnas personer som skulle ha hamnat där för att de står speciellt nära Kreml.

Redan tidigare har 61 ryssar och ukrainare drabbats av EU:s sanktioner.

Samtidigt fortsätter striderna mellan ukrainska styrkor och de proryska rebellerna på flera håll i östra Ukraina.

Ukrainas president Petro Porosjenko har hotat med en gruvlig hämnd för de 23 ukrainska soldater som dödades i rebellernas raketattack på fredagen. I rädsla för en ukrainsk storoffensiv uppges invånare i rebellernas viktigaste fäste, Donetsk, nu fly staden hals över huvud.