Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vem vill bli VM-bronsmedaljör?

Från 2014
Thiago Silva och Luiz Felipe Scolari på presskonferens inför bronsmatchen.
Bild: EPA/RobertGhement/AllOverPress

Man må vara av vilken åsikt som helst när det gäller bronsmatcher vid stora mästerskap, men faktum kvarstår: Tredje plats vid fotbolls-VM är vigt för den nation som visar större vilja: Brasilien eller Holland.

Brasilien-Holland, TV2 kl 23:00
Svenskt referat Antti Koivukangas

Förutsättningarna:

Brasiliens sargade landslag måste samla sig för en sista kraftmätning även om ballongen totaltömdes i och med 1-7 förlusten mot Tyskland. Holländarna har haft ett dygn mindre återhämtningstid och var i ärlighetens namn närmare en finalplats än vad värdnationen någonsin var.

Både Scolari (BRA) och van Gaal (NED) har en sista seger att vinna som landslagslots och i en bronsmatch är det fråga om 80 procent vilja mot 20 procent kunnande.

Scolari vill få upprättelse och de brasilianska spelarna vill lämna ett bättre avtryck i historien av sig själva än vad 'Slakten i Belo Horizonte' bjöd på. Louis van Gaal vill inte ens att bronsmatcher skall spelas.

Håll koll på:

Publiken, den 12:e spelaren - orkar den gula läktarsektionen i Brasilia (i praktiken hela stadion) resa sig efter käftsmällen och bära fram landslaget till seger? Hånen, gliringarna och föraktet har avtagit men smärtan från semifinalförlusten finns kvar.

Ron Vlaar - exemplarisk i sitt ledarskap i semifinalen, perfekt defensivt och vågade ta ansvar där som andra vek sig. En slående kontrast till den medelmåttiga mittback han ofta framstår som i Premier League.

Inbördesmöten:

Elva möten totalt av vilka hela fyra ägt rum vid VM. Senast det begav sig var fyra år sedan i kvartsfinal. Holland vände då underläge 0-1 till seger efter två mål av Wesley Sneijder. Semifinalen 1998 avgjordes till brassarnas fördel på straffar efter 1-1 under ordinarie speltid. En av målskyttarna i Marseille var dagens hjälptränare Patrick Kluivert.

Visste du att:

Alla Hollands tidigare VM har avslutats med förlust (9 turneringar).

Referentens tips:

Brasilien på ren och skär vilja. 2-0 efter ordinarie speltid. David Luiz och Oscar nätar.

Diskussion om artikeln