Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vattenproblem i Korpo är bestående

Från 2014
Uppdaterad 13.07.2014 20:29.
Vattenservice enhetens bil
Bildtext Grundvattentäkten i Rosklax kommer troligtvis att sina varje år.
Bild: Yle/Annika Holmbom

Korpo kommer att få vänja sig vid grundvattenproblem under sommaren. Det säger man på Pargas stad.

Grundvattnet i Rosklax i Korpo sinade för första gången under förra sommaren. Manne Carla, stadsingenjör vid Pargas stad, var inte överraskad över att samma sak skedde i år igen.

– Då en grundvattentäkt torkar ut är chansen liten att den återhämtar sig helt och hållet. Det ser vi bevis på nu. Troligtvis kommer det här att vara scenariot också i framtiden, säger Carla.

Staden har sänkt på trycket i vattennätet för att minska förbrukningen och kör ut extra vatten till öborna. Hundra hushåll är anslutna till den uttorkade vattentäkten, men mellan 600–800 personer berörs av problemen, tror Carla.

Just nu uppmanas alla som bor i Korpo, eller som besöker ön, att spara på vattnet.

Blommor utan vatten

Korpobon Jaana Engblom säger att vattenbristen påverkar hennes vardag.

– Vi kan inte tvätta mattor eller bilar och måste vänta på regnvatten till blommorna, det här är något man tänker på hela tiden. Jag har skämtsamt sagt att vi kanske måste flytta för att ha tillgång till vatten under sommaren.

Tidigare fick Korpoborna sitt vatten från en annan vattentäkt. Det vattnet slutade staden använda för ett tiotal år sedan, på grund av höga fluorhalter. Det är den källan som staden nu använder som reservtäkt, tack vare ny teknik och ett mobilt reningsverk.

Trots att vattnet i den täkten skulle räcka till året runt, utan att sina, säger Manne Carla att staden inte kommer att återgå till den källan. Vattenbristen uppstår bara under sommaren då vattenförbrukningen i Korpo trefaldigas.

– Det skulle inte vara ekonomiskt lönsamt att investera i ny teknik bara på grund av en användningspik på två veckor. Man får inte en enda maskin för under 100 000 euro, medan det bara kostar några tusen att låta en lastbil köra vattnet under några veckor, säger han.

Diskussion om artikeln