Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gazas sjukhus nära bristningsgränsen

Från 2014
Uppdaterad 12.07.2014 21:43.
Egyptisk sjukvårdspersonal har släppts in i Gaza för att vårda de skadade.
Bildtext Egyptisk sjukvårdspersonal har släppts in i Gaza för att vårda de skadade.
Bild: EPA / ALAA ELKAMHAWI

Israel utför allt intensivare bombningar i Gaza och tros förbereda en markoffensiv för att få slut på raketattackerna mot israeliska städer. I Gaza råder det redan brist på det mesta vid sjukhusen, säger Johan Eriksson vid FN-organet UNRWA i Jerusalem till Yle Nyheter.

– Det budskap vi får är att läget är kritiskt. Medicinerna och utrustningen håller på att ta slut. Exakt hur lång tid de ännu räcker kan jag inte gissa men ett så här kritiskt läge har man inte haft under tidigare konflikter i Gaza.

Johan Eriksson jobbar för FN-organet Hjälporganisationen för Palestinaflyktingar, UNRWA, i Jerusalem. Han säger att det finns ett flertal kliniker som drivs av olika organisationer som fotfarande har lager med mediciner i Gaza. Problemet är att de främst tar hand om sjuka och andra icke akuta fall. De är inte ämnade för till exempel operationer.

– När det gäller sjukhus som opererar sårade och skadade så är läget just nu mycket mer kritiskt än under de tidigare två krigen i Gaza, säger Eriksson.

Psykologisk krigsföring

Utöver de fysiska skadorna tär också bombningarna på Gaza-bornas psyken, säger Eriksson.

– Det är väldigt många söndriga nerver och utmattning jag hör när jag talar med mänskor i Gaza just nu.

Eriksson säger att det knappt är någon i Gaza som sover om nätterna, på grund av rädslan för att det egna huset kan vara näst i tur att bombas. Dessutom tar mänskor emot textmeddelanden och telefonsamtal från den israeliska armén som berättar att det och det huset kommer att bombas snart.

– Det är inte alltid meddelandet stämmer. Men det är en sorts psykologisk krigsföring.

Ekenäsbon Johan Eriksson jobbar i Jerusalem
Bildtext Johan Eriksson.
Bild: Yle/Monica Slotte

Uppmaning att fly

Israel har sagt att angreppen i Gaza fortsätter tills raketattackerna mot israeliska städer upphör. Då flygräderna inte har bitit på raketattackerna är det allt sannolikare att den israeliska armén igen går in i Gaza.

Förberedelserna är redan igång. Reservister har kallats in och allt fler soldater och stridsvagnar skickats till gränsen.

– Under fredagens lopp skickades textmeddelanden till hushåll inne i Gaza vid gränsen där israelerna uppmanade dem att lämna sina hem. De här meddelandena nåde ungefär 300 000 mänskor. Det är historiskt sett ett första steg mot en markoffensiv.

Fler offer

Om Israel skickar trupper in i Gaza tror Eriksson att det blir många fler offer och då får Israel räkna med stupade också bland de egna.

– Det är uppenbart för alla, även för oss som inte sitter med militärhemligheter på hand, att följderna räknat i mänskooffer skulle bli betydligt värre än under kriget 2008-2009. Den arsenal de militanta organisationerna i Gaza har idag är betydligt kraftigare än då.

Eriksson hoppas ändå ännu på att en markoffensiv inte blir av. Då en konflikt senast bröt ut var läget liknande, men någon invasion ägde aldrig rum.

– I december 2012 koncentrerade Israel också stora mängder soldater vid gränsen men gick aldrig in i området. Det alla nu sitter och försöker gissa är om det sker den här gången, säger Eriksson.

FN kräver eldupphör i Gaza

Diskussion om artikeln