Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN kräver eldupphör

Från 2014
Uppdaterad 13.07.2014 06:39.
Yle Nyheter: Förödelse och död i Gaza - Spela upp på Arenan

FN:s säkerhetsråd uppmanade på lördagen Israel och palestinierna att upphöra med striderna i Gaza. Alla 15 medlemsländer antog en deklaration som kräver att bägge sidor respekterar internationell humanitär rätt. FN uppmanar också parterna att återuppta fredsförhandlingarna. Över 130 palestinier rapporterades på lördagskvällen ha dödats i den israeliska beskjutningen av Gaza hittills.

Palestinska källor uppgav att 135 palestinier dödats i de israeliska flygräderna mot Gazaremsan som fortsatte för femte dagen i följd på lördagen. Varken Israel eller Hamas verkar vara intresserade av en vapenvila än så länge. Vad parterna kan uppnå med blodsutgjutelsen är oklart.

Israel uppgav att omkring 90 raketer avfyrades mot israelisk mark från Gaza på lördagen, varav flera sköts ned över Tel Aviv. Inga människor uppgavs ha kommit till skada av raketerna.

FN uppskattar att över två tredjedelar av dödsoffren på Gazaremsan är civila, många av dem barn. Enligt Gazabor och internationella medier verkar det som om de israeliska flygräderna nu skulle riktas främst mot militanta palestiniers hem och att det leder till att de civila offren blivit så många under bara fyra-fem dagar.

Bland de senaste dödsoffren som inrapporterats från Gaza finns två handikappade tonårsflickor som ska ha dödats då deras vårdhem träffades i en flygräd mot byn Beit Lahya på norra Gazaremsan.

Gazas sjukhus nära bristningsgränsen

I sitt senaste uttalande sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att Israel kommer att stå emot internationella påtryckningar för att stoppa militäroperationen.

Varför fortsätter Hamas att avfyra raketer?

Hamas och andra militanta grupper på Gazaremsan fortsätter att avfyra raketer mot Israel. Det israeliska raketförsvarssystemet fångar upp de flesta av dem. De raketer som träffat byggnader i Israel har ännu inte dödat någon.

Man kan ju fråga sig varför Hamas fortsätter att avfyra raketer vars främsta resultat blir blodiga motattacker från Israels sida.

En orsak är förstås att raketerna är det enda Hamas i Gaza har att ta till.

Raketregnet över Israel började på allvar då Israel genomförde massgripanden av Hamas-medlemmar på Västbanken då tre israeliska tonåringar där kidnappades och mördades.

Hamas har förlorat både vad gäller prestige och materiellt stöd under den senaste tidens omvälvningar i arabvärlden.

BBC:s utsände i Jerusalem, Kevin Connolly, skriver att de civila dödsoffer som nu radas upp i Gaza kan öka stödet för Hamas både bland palestinier och i arabvärlden - och att det är det Hamas är ute efter.

Amira Hass, på israeliska Haaretz har talat med flera palestinska bedömare som bekräftar att Hamas stöd bland palestinierna har ökat under den militära konfrontation som nu pågår.

Snart har stridspiloterna inga mål kvar

Yossi Verter i Haaretz är inte den enda som påpekar att de israeliska stridspiloter inte kommer att ha några vettiga mål kvar på lilla Gazaremsan om tre-fyra dagar.

Därefter måste Israel besluta hur den här offensiven ska avslutas. Netanyahu har inte uteslutit en markoffensiv.

Vid årsskiftet 2008-2009 genomförde Israel en markoffensiv i Gaza.

År 2012 genomförde Israel en ungefär likadan flygoffensiv mot Gaza som nu, men markoffensiven uteblev.

Frånsett om den israeliska ledningen verkligen går in för en markoffensiv eller inte, så är det oklart vad Israel kan tänkas nå med den pågående operationen i det långa loppet. Varken år 2009 eller år 2012 lyckades man krossa Hamas.

Diskussion om artikeln