Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals människor flyr norra Gaza

Från 2014
Uppdaterad 13.07.2014 16:03.
Palestinier flyr Gaza.
Bildtext Palestinier flyr Gaza.
Bild: EPA/MOHAMMED SABER

Tidigt på söndag morgon genomförde israeliska kommandosoldater en räd mot avfyrningsramper för långdistansraketer på norra Gazaremsan. Samtidigt fällde Israel flygblad över norra Gaza där de uppmanade invånarna att lämna sina hem. Tusentals flyr söderut.

Israeliska marinsoldater tog sig i land på norra Gazaremsan tidigt på söndag morgon för att förstöra avfyrningsramper för långdistansraketer. Kommandosoldaterna ska ha hamnat i eldstrid med Hamaskrigare under sin räd och några israeliska soldater skadades lindrigt. Tre Hamaskrigare ska ha dödats i eldstriden.

Strax därefter spred israeliskt flyg flygblad över norra Gazaremsan där invånarna uppmanades att lämna sina hem senast vid lunchtid på söndagen. Hundratals familjer har lämnat sina hem och tagit sig söderut och sökt skydd i skolor som drivs av FN:s organisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Det verkar som om Israel nu i första hand förbereder en ännu massivare flygoffensiv mot norra Gaza än vad som genomförts hittills. Israel har inte heller uteslutit en markoffensiv.

18 människor dödades i attack mot polischef

Trots internationella uppmaningar till ett eldupphör så sade premiärminister Benjamin Netanyahu på söndagen att man kommer att slå till mot Hamas med tilltagande styrka och att Israel inte vet när operationen kommer att avslutas.

Över 160 palestinier har dödats i de israeliska flygräderna mot Gazaremsan hittills.

Bland annat dödades 18 människor i en av flygattackerna natten till tisdagen. Attacken riktades mot ett hus i Gaza City där en polischef som tillhör Hamas bodde. Han själv ligger på sjukhus i kritiskt tillstånd, men en stor del av hans familj och släkt miste livet.

Läs mera om Gazabornas situation: Gazas sjukhus nära bristningsgränsen och om gårdagens händelser: FN kräver eldupphör

Diskussion om artikeln