Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ungas attityder till invandring oroar politiker

Från 2014
Uppdaterad 13.07.2014 20:24.
Unga personers ben.

Flera politiska ungdomsförbund oroar sig över ungdomarnas attityder till invandring och politik. I en undersökning kommer det bland annat fram att hälften av ungdomarna inte vill ha mer invandring till Finland.

Bara tio procent av ungdomarna tycker att Finland borde ta emot fler invandrare, visar en undersökning som Sunnuntaisuomalainen publicerat.

Anette Karlsson, ordförande för Socialdemokratiska studerande, är oroad över resultatet. Hon får medhåll av Benjamin Ellenberg, vice ordförande för Svensk ungdom.

– Det här är tråkiga saker att läsa. Jag tror att de som förlorar mest på för knapp invandring är ungdomarna själva, eftersom vi i framtiden inte kommer att kunna tackla våra demografiska problem utan den.

Vänsterungas ordförande, Li Andersson, menar att det är högerpopulistiska partier som har påverkat ungdomarnas attityder.

Li Andersson
Bildtext Li Andersson säger att Vänsterunga stöder invandring.

– Det verkar som att man köpt ett argument om att invandring till exempel är skadligt för vår nationalekonomi. Något som högerpopulistiska partier i Finland och utomlands fört fram. I verkligheten finns det inte belägg för detta, tvärtom, säger Andersson.

Alla tre ungdomsförbund förespråkar en större invandring.

Politik ointressant

I undersökningen kommer det också fram att över sextio procent av ungdomarna inte är intresserade av politik. Endast nio procent uppger att de är väldigt intresserade av politik.

Benjamin Ellenberg menar att Svensk ungdom aktivt arbetar för att lyfta fram frågor som berör ungdomar. Anette Karlsson hoppas på att politiken ska komma närmare ungdomar.

– Före val ordnas det till exempel valdebatter i skolorna. Den här typen av verksamhet behövs också under perioderna mellan val, säger hon.

Li Andersson säger att det största problemet är att ungdomar inte är intresserad av partipolitik, något som partierna borde beakta.

– Vi borde se över hur våra strukturer fungerar och göra det lättare för folk att delta, så att man inte måste vara med till 110 procent utan också har tid för annan typ av medborgaraktivism.

Läs också:

Varannan ung vill stänga dörren för invandrare