Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Unikt att få paddla Blåvita bandet

Uppdaterad 13.07.2014 21:21.
Blåvita bandet
Bildtext Bertil Blom förbereder paddlingen hemma i Kuni

Bertil Bloms utmaning sommaren 2014 stavas Blåvita bandet – det vill säga hela den finländska kusten. Målet är att paddla från Vederlax vid ryska gränsen och upp till Torneå vilket beräknas ta fem till sex veckor. Reportageresan kan man hela tiden följa här på Svenska.yle.fi.

Med bara tre dagar till start är förberedelserna i full gång hemma i Kuni utanför Vasa. Det mesta gällande packningen är noggrant planerat långt i förväg men nu gäller det att kolla att allt är i skick och att inget glöms inför avfärden. Fem andra paddlare kommer att avlösa varandra och göra Blom sällskap under resan. Det är en utmaning och en dröm som väntar.

Blåvita bandet

- Kusten finns ju där och lockar alla som tycker om att vara på sjön. Jag har funderat på detta länge men ett hinder har varit tiden. Att paddla hela kusten tar ju fem till sex veckor. Vill man göra det får man offra en hel förlängd semester eller vänta tills pensionen. Men nu får jag göra det i arbetets tecken vilket är en unik möjlighet, konstaterar Blom

Veckorna kommer garanterat att skilja sig en del från arbetet på kontor och den fysiska utmaningen är också stor. Men fokus ligger inte på prestationen utan på att förmedla allt man upplever under färden.

- Planen är att etapperna skall bli ganska humana. 30 km per dag har vi planerat vilket betyder ungefär sex sju timmar i kajaken. Då finns det också tid att slå läger, laga mat och framför allt träffa folk. Det här skall bli en reportageresa där målet är att skildra skärgården så som den sur ut nu när den är som vackrast. Samtidigt kan vi ta oss en pratstund med båtfolk, skäribor och turister.

Paddla gärna med en bit

Blåvita bandet

Förutom att uppdatera webben kommer Blom och hans medpaddlare också att ge flera lägesrapporter i Radio Vegas program. Vill man kan man också få följa med dem en bit på färden.

- På webben finns en loggbok som hela tiden visar var vi befinner oss. Vi kan inte stanna till vid varenda brygga men man får gärna paddla med en bit om man vill. Behöver vi något så kan vi också lägga ut en förfrågan på webben. Exempelvis om vi behöver färskt vatten eller kanske en bastu.

Tanken är ändå att paddlarna skall vara helt självgående. Allt man behöver skall med i kajaken och det finns ingen servicebil som följer dem.

Blåvita bandet

- Vi packar allt i vattentäta påsar och jag har räknat att det skall bli 10-12 stycken. Kajaken är faktiskt en ganska rymlig farkost trots att den är smal och det ryms nästan lika mycket som i en bagagelucka. När man packar är det viktigt att ha det tyngsta närmast sig själv och det tyngsta man har är vattnet. Sen hör jag till dem som inte vill ha något surrat på däck. Helst skall där finnas bara kartan för annars blir det så vindkänsligt.

Att vara helt självgående och ha reserver med sig är också avgörande för att resan skall bli så variationsrik som möjligt. I annat fall skulle det bli många besök i gästhamnar och mindre möjligheter att paddla i den yttre skärgården.

Träning och förberedelser

Skall det bli en lyckad färd gäller det att tänka på säkerheten och att inte köra slut på sig.

- Att paddla är inte särskilt farligt bara man inte slarvar med säkerhetsutrustningen. Flytväst har man alltid och så är det också en säkerhet att vi är två och kan hålla oss relativt nära kusten. Sen skall man inte ut i dåligt väder. Viktigt är naturligtvis att förbereda sig, paddla mycket och att man kan eskimåsväng.

- Jag är ganska klent byggd men i långfärdspaddling hänger det inte på musklerna utan att man använder hela kroppen rätt och är uthållig. Paddlar man bara med armarna så blir man trött. I kilometer vet jag inte hur mycket jag tränat men senaste tiden har jag paddlat varannan dag för att bygga upp konditionen. Men det är viktigt att ännu konstatera att det viktiga här inte är den fysiska prestationen vi gör utan att skildra skärgården.

Annorlunda jobbveckor ger ny energi

För Radio Vegas lyssnare är du känd som musikredaktör och därför måste man ju fråga vilken musik du kommer att lyssna på ute bland vågorna.

- Det är väl en yrkessjukdom men när jag är ledig så uppskattar jag tystnaden och naturens ljud. Jag vill iaktta vad som händer och njuta av fåglarna och vågorna. Jag vet också att när man varit från musiken ett tag så uppskattar man den ännu mer när man kommer tillbaka. Det här är ett sätt för mig att få ny energi.

Blåvita bandet

Hur låter dina sista önskningar innan ni ger dig av från Vederlax?

- Ja, de flesta av oss vill ju ha massor av sol och värme under sommaren men inte vi. Blir det mycket sol är risken stor att man bränner sig. Det finns inget skydd att söka ute på havet så i så fall blir det paddling i stora safarihattar som täcker nacken och viktigt är också att skydda näsan och läpparna. Får man önska något så är det väl att det blir mycket mulet väder och svag vind.

Följ med Blåvita bandet på svenska.yle.fi och i sociala medier på #blåvitabandet. I Radio Vega kommer vi med jämna mellanrum att få rapporter i Radiohuset, Lördax och Naturväktarna.

Läs också: Här är de blåvita paddlarna
Läs också: Paddling längs med finländska kusten