Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Abbas vill ha FN-protektorat i Palestina

Från 2014
Yle Nyheter: Tusentals flyr norra Gaza - Spela upp på Arenan

Palestinierpresidenten Mahmoud Abbas vädjade på söndagen om att de palestinska områdena ska bli FN-protektorat samtidigt som Israel och Hamas i Gaza fortsatte med våldsamheterna.

Abbas sade att han tänker be FN-chefen Ban Ki-moon sätta Palestina under FN:s internationella beskyddssystem.

FN:s säkerhetsråd krävde på lördagen att parterna upphör med fientligheterna och på söndagen ringde USA:s utrikesminister John Kerry upp Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och upprepade ett amerikanskt erbjudande om medling.

Trots de internationella uppmaningarna till ett eldupphör sade premiärminister Netanyahu på söndagen att man kommer att slå till mot Hamas med tilltagande styrka och att Israel inte vet när operationen kommer att avslutas.

Israeliska marinsoldater tog sig i land på norra Gazaremsan tidigt på söndag morgon för att förstöra avfyrningsramper för långdistansraketer. Kommandosoldaterna ska ha hamnat i eldstrid med Hamaskrigare under sin räd och några israeliska soldater skadades lindrigt. Tre Hamaskrigare ska ha dödats i eldstriden.

Flygblad med evakueringsuppmaning

Strax därefter spred israeliskt flyg flygblad över norra Gazaremsan där invånarna uppmanades att lämna sina hem senast vid lunchtid på söndagen. Hundratals familjer har lämnat sina hem och tagit sig söderut och sökt skydd i skolor som drivs av FN:s organisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Det verkar som om Israel nu i första hand förbereder en ännu massivare flygoffensiv mot norra Gaza än vad som genomförts hittills. Israel har inte heller uteslutit en markoffensiv.

Över 160 palestinier har dödats i de israeliska flygräderna mot Gazaremsan hittills.

Bland annat dödades 18 människor i en av flygattackerna natten till tisdagen. Attacken riktades mot ett hus i Gaza City där en polischef som tillhör Hamas bodde. Han själv låg på söndagen på sjukhus i kritiskt tillstånd, men en stor del av hans familj och släkt miste livet.

Israel uppger att närmare 700 palestinska raketer avfyrats mot Israel sedan striderna började i tisdags. Inga israeler rapporteras dock ha dödats i raketattackerna.

Läs mera om Gazabornas situation: Gazas sjukhus nära bristningsgränsen och om lördagens händelser: FN kräver eldupphör