Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nykomling vann valet i Slovenien

Från 2014
Uppdaterad 14.07.2014 07:21.
Juridikprofessorn Miro Cerar vann nyvalet i Slovenien.
Bildtext Juridikprofessorn Miro Cerar vann nyvalet i Slovenien.
Bild: EPA/IGOR KUPLJENIK

Det sex veckor gamla partiet CNC, lett av juridikprofessor Miro Cerar, lovade att leva upp till EU:s krav om minskat budgetunderskott, men han förhåller sig skeptiskt till en del privatiseringar som EU krävt.

CNC som bildades av Miro Cerar för bara sex veckor sedan vann nyvalet i Slovenien med 34,8 procent av rösterna. Det betyder att nykomlingarna får 36 mandat i parlamentet. Det är nästan dubbelt så många som valets tvåa, det konservativa Slovenska demokratiska partiet (SDS), vars ledare Janez Janša sitter fängslad dömd för korruption.

CNC beskrivs som ett mitten-vänster-parti. CNC och Cerar var valets förhandsfavoriter och deras seger förklaras med att slovenerna tröttnat på korruption och ekonomisk tillbakagång.

Cerar har lovat att leva upp till EU:s krav om att minska Sloveniens budgetunderskott till tre procent i nästa år. EU har krävt privatiseringar av statliga bolag för att målet ska nås.

Cerar har ändå motsatt sig en försäljning av landets telekombolag och den internationella flygplatsen i Ljubljana. Enligt analytiker kommer det att bli en stor utmaning för Cerar att få landets ekonomi i på fötter. Slovenien plågas av hög arbetslöshet och en krympande industri.

Cerar väntas vända sig till Socialdemokraterna och pensionärspartiet Desus för att bilda den kommande regeringskoalitionen, men flera partier än så kan också komma på fråga.