Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Visa att du är bättre än Messi"

Uppdaterad 14.07.2014 17:32.
Mario Götze kysser bucklan.
Bildtext Mario Götze blev den stora hjälten i VM-finalen år 2014.

Till VM:s bästa spelare blev Argentinas Lionel Messi utsedd. Finalen kom ändå att avgöras av någon helt annan, nämligen 22-åringen Mario Götze. Efter matchen avslöjade den tyska förbundskaptenen Joachim Löw vad han sade till Götze då han bytte in honom.

- "Visa världen att du är bättre än Messi och att du kan avgöra VM" sade jag. Och det gjorde han, sade Löw då han mötte media efter matchen.

Enligt Löw var det inget snack om saken. Hans Tyskland var det bästa laget och ett lag som kom oerhört väl förberett till mästerskapet.

- Vi var bäst i alla sju matcher. Det här var ett projekt som startades för tio år sedan med Jürgen Klinsmann. Det är ett resultat av hårt arbete. Vi är väldigt stolta över att vinna VM i Brasilien.

En av de stora hjältarna i den här tyska bragden är han som blev utsedd till turneringens bästa målvakt, Manuel Neuer. Precis som hela det tyska laget var han lyrisk efter matchen då de hoppade, sjöng och kramades.

- Nu ska vi fira i fem veckor. Vid något tillfälle kommer vi sluta fira, men vi kommer alltid att fortsätta vakna upp med ett leende, säger Neuer till tysk tv.

Hjälten i finalen var den inbytte Mario Götze. På ett inlägg av André Schürrle gjorde han matchens enda mål i den 113:e minuten. Götze hade inte haft en särskilt enkel turnering fram till finalen och fick därför inleda den viktigaste matchen av alla på bänken. Men Bayern München-spelaren fick komma in och frälsa hela det tyska folket.

- Det är en otrolig känsla. Du skjuter mot mål och fattar inte vad som händer, säger han på presskonferensen efter matchen.

- Det har inte varit ett lätt år eller ett lätt VM. Jag är skyldig min familj, min flickvän och mina vänner ett stort tack. Varenda spelare i truppen förtjänar att omnämnas. Vi förtjänar den här trofén.

Jogi Löw är naturligtvis full av lovord för sin guldhjälte.

- Götze är ett underbarn. Han kan spela var som helst i offensiven. Jag vet att han kan komma in och avgöra en match när som heslt och det var ett storartat mål han gjorde idag, säger han.