Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Räddningshundar ställer upp i ur och skur

Från 2014
Uppdaterad 15.07.2014 06:22.
Hunden Brie letar efter redaktören - Spela upp på Arenan

Räddningshundar kan vara till stor hjälp i situationer där någon gått vilse i skogen eller skadat sig. Anna-Mari Matikainen och Christina Mielonen hör till dem som har skolat sina hundar, Brie och Hippi, till räddningshundar.

Anna-Mari Matikainen leder en grupp räddningshundar i Borgå, och i samma grupp sitter Christina Mielonen med som sekreterare. Matikainen har en sexårig labrador som heter Brie, medan Mielonens hund är en femårig landseer med namnet Hippi. I snitt blir det 4-5 utryckningar per år, och Hippi och Brie är två av totalt fyra räddningshundar som verkar i Borgå. Det här är inte ett tillräckligt högt antal för ett område som Borgå.

- Ett tiotal hundar vore tillräckligt, säger Mielonen.

I hela regionen finns det omkring 20 hundar till förfogande, och det utbildas nya hela tiden. Då det blir utryckning sker arbetet i samarbete med polisen. Polisen delar då ut ett avgränsat område, på vilket det är meningen att en räddningsgrupp med hund ska leta. Anna-Mari Matikainen säger att den borttappade personen i de flesta fall blir hittad.

- I många fall är det fråga om en gammal minnessjuk person som irrat iväg och inte hittat tillbaka, konstaterar Matikainen

Labradoren Brie
Bildtext Labradoren Brie är ivrig

Vilka egenskaper krävs det då av en hund för att den ska lämpa sig som räddningshund? Matikainen räknar upp iver, samarbetsvilja och god fysisk kondition som exempel på några nyttiga egenskaper. Då vår reporter frågar Christina Mielonen ifall hundarna på människors vis kan ha dåliga dagar, svarar hon att det visserligen kan komma dagar då hundarna är sjuka, men att de annars alltid är glada och ivriga.

- För hundarna är det här ju fråga om en enda stor lek, säger Mielonen

Hippi
Bildtext Hippi ville också vara med och leta efter vår reporter

Vår reporter Mikaela Wikström får också uppleva hur det är att bli upphittad i skogen. Det är Anna-Mari Matikainens labrador Brie som ska hitta henne efter att hon sprungit in i skogen och gömt sig. Under tiden får Hippi vänta i bilen, fastän hon av de frenetiska skallen att döma också vill vara med och leta. Det dröjer inte lång tid förrän Mikaela är upphittad; Brie springer iväg som skjuten ur en kanon och hittar genast vår borttappade reporter.

Matikainen berättar att hundarna inte är tränade att leta efter en viss person, utan de följer bara människovittring. Det spelar inte någon roll om solen skiner eller om regnen står som spön i backen; hundarna rycker ut i alla väder.