Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Samtal med Per Olov Jansson – Tove Janssons bror

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Tre webbplatser om Tove Jansson och hennes skapelser
Bild: Moomin Characters

Under sommaren har Kulturtimmen sänt ett samtal mellan redaktör Mi Wegelius och Tove Janssons bror, Per Olov Jansson, i fem olika delar. Här kan du via Yle Arenan höra alla de fem delarna efter varandra.

I den första delen av Kulturtimmens samtal mellan Mi Wegelius och Per Olov Jansson, hundraårsjubilaren Tove Janssons nu 94-åriga bror, berättar han hur han minns omständigheterna kring att hans syster Tove ritade Snorken - en figur som man kan se som en sorts förfader till mumingestalten.

I samband med historien om snorken (på dassväggen ute på sommarstället i Pellinge), blev det också tal om utställningen Muggarna med en historia - som alltså är en utställning med muminmuggarna i Arabias galleri som håller öppet till och med slutet av augusti 2014.

I den andra delen av Mi Wegelius samtal med Per Olov Jansson frågade hon också bland annat hur han ser på alla muminprodukter, och uttryckligen just muggarna.

I den tredje delen får vi höra Per Olov Jansson berätta om sina författarambitioner i unga år och om sina val i livet i jämförelse med sex år äldre storasyster Tove och sex år yngre bror Lars Jansson.

Äventyrliga morbröder och letande efter guld på havets botten – bland annat det här ska det nu handla om när vi har kommit fram till den fjärde delen av Mi Wegelius samtal med Per Olov Jansson. Men inledningsvis får vi höra Per Olovs uppfattning om huruvida Tove Jansson var religiös eller inte.

I Kulturtimmens lilla serie med Per Olov, eller "Prolle", Jansson har vi nu kommit till den avslutande delen. I den femte och sista delen av samtalet ber Mi Wegelius Per Olov Jansson att välja samtalsämne själv, vilket bland annat leder fram till tankar om skuldkänslor.

Så här delgav Per Olov Jansson oss sina tankar i Mi Wegelius´ lilla sommarserie med honom i Kulturtimmen. Per Olov, eller ”Prolle”, Jansson, är alltså Tove Janssons nu 94-årige bror, den enda som lever av de tre syskonen Jansson.

Tove Jansson-jubileet till ära kommer Radio Vega också att sända tio längre arkivprogram under sommaren som går på måndagar, kl. 14.03, på Kulturtimmens vanliga tid.