Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mitt VM genom fem spelare

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 12:39.
Keylor Navas räddar.
Bildtext Keylor Navas räddar.

För att lindra tomheten som kryper in på en efter ett avslutat mästerskap ska jag försöka sammanfatta mina största intryck från turneringen i Brasilien. Den här gången blir det genom fem tongivande spelare.

Keylor Navas, Costa Rica
Jag var säkert inte den enda som kom på sig själv med att hålla lite extra på detta lilla centralamerikanska land som hade förirrat sig till slutspelet. De tog sig vidare från en grupp med tre tidigare världsmästare utan en enda riktig storstjärna i laget och var bara straffar från att spela VM-semifinal. Personifierar laget gör på något vis deras målvakt Keylor Navas. Han betedde sig som en levande mur på många sätt och pekar tydligt på vad en stabil burväktare kan göra för ett lag.

Iker Casillas, Spanien
Då folk innan turneringen frågade mig vilka lag jag tror kommer att spela final den 13 juli svarade jag Spanien och Brasilien. Jag såg inga riktiga svagheter i den spanska truppen. Men så fel man kan ha. Jag kommer att ta med mig chocken då man insåg att de regerande mästarna verkligen var utslagna och att den ständigt så hyllade och säkra San Iker var en av syndabockarna. Då en era når sitt slut berör det alltid.

David Luiz, Brasilien
Brasilien skulle ta hem fotbollen. Det sade både de själva och stora delar av den övriga fotbollsvärlden. Men det som började rätt hyfsat visade sig vara ett luftslott som likt ett torrt wienerbröd föll ihop i tusen bitar. Då jag såg på deras 7-1-förlust mot det tyska lag som nu har lyft bucklan mådde jag nästan fysiskt dåligt. Jag tyckte så synd om hela det brasilianska folket. För mig kom David Luiz och hans tårar att symbolisera nederlaget.

James Rodriguez, Colombia
Den lille colombianske trollkarlen var den här turneringen stora genombrott. Hans självförtroende var en fröjd att se och det fick den sovande fotbollsnationen Colombia att börja drömma igen. En oväntad skyttekung uppskattar man ju alla dagar i veckan.

Lionel Messi, Argentina
Argentina föll på målsnöret och för mig blev det tydligt vem som inte levererade. Förväntningarna är naturligtvis skyhöga, men de är det av en orsak. Argentinarna har en hel drös med andra offensiva fixstjärnor men alla visste vem det var som skulle skjuta hem VM-guldet. Leo Messi axlade inte ansvaret i ett annars så välfungerande argentiskt landslag och nu är det igen fyra år innan han har möjligheten att lyfta den eftertraktade bucklan. Fyra nya år att bli jämförd med en som har lyft den där bucklan, Diego Armando Maradona.