Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Korpoborna måste fortsätta spara vatten

Från 2014
Uppdaterad 15.07.2014 08:18.
vatten i ett glas
Bild: SXC/no restrictions

Vattnet i Korpo har räckt till under veckoslutet och stadsingenjör Manne Carla berömmer Korpoborna och sommargästerna för att de följt stadens uppmaning och sparat vatten.

Manne Carla, stadsingenjör i Pargas
Bildtext Manne Carla
Bild: Yle/Johanna Ventus

- Det positiva är att vattnet räckt till under helgen och att folk har fått vatten från kranarna. Både de som bor i Korpo året runt och sommargäster har sparat vatten, säger Manne Carla.

Grundvattnet i Rosklax i Korpo sinade i fredags. För tillfället kör en tankbil tre till fyra gånger om dagen mellan Verkan och vattenverket i Rosklax. Enligt Carla kommer Korpo att vara beroende av tankbilen åtminstone ett par veckor till. Hans tippning är att situationen återgår till det normala senast då skolorna börjar i augusti.

Än så länge kvarstår uppmaningen att spara vatten vilket betyder att man bör undvika att bland annat tvätta bilar och vattna gräsmattor.

Grundvattnet i Korpo sinade för fösta gången under förra sommaren och enligt Carla ser det ut som om Korpoborna får lov att vänja sig vid vattenbrist under sommaren. Det mobila vattenreningsverk som togs i bruk efter fjolårets problem räcker inte till under sommaren då vattenförbrukningen i Korpo trefaldigas.

- Som det ser ut nu kommer det att bli ett återkommande problem vi får tampas med varje sommar då befolkningen ökar. Grundvattnet i Rosklax har inte återhämtat sig.

I nuläget har Pargas stad inga konkreta planer för hur man ska åtgärda vattenbristen. Men enligt Carla är det i alla fall inte lönt att för en så kort period som sommarsäsongen investera i ny teknik.

- Det är inte ekonomiskt. I nuläget är det billigare att köra med tankbil.

Vattenproblem i Korpo är bestående