Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vattenbristen oroar Korpoföretagare

Från 2014
Uppdaterad 15.07.2014 08:19.
Bildtext Gästhamnen Verkan i Korpo.
Bild: Yle/ Nora Engström

Vattenbristen ställer till det för Korpoföretagarna. Att vattenbristen är som störst när det finns som mest sommargäster rimmar illa.

I fredags sinade grundvattnet i Rosklax Korpo och sedan dess har både Korpobor och sommargäster varit tvungna att spara vatten. Grundvattnet sinade första gången förra sommaren och att grundvattnet nu åter är slut tyder enligt stadsingenjör Manne Carla på att grundvattenkällan i Rosklax inte kommer att repa sig.

- Som det ser ut nu kommer det att bli ett återkommande problem vi får tampas med varje sommar då befolkningen ökar, säger Carla.

Det mobila vattenreningsverk som togs i bruk efter fjolårets problem räcker inte till under sommaren då vattenförbrukningen i Korpo trefaldigas när alla sommargäster är på plats. Det här ställer till det för företagarna på orten. Enligt Tage Österlund från restaurang Hjalmar´s rimmar det illa att vattenbristen är som störst då det finns som mest sommargäster.

- Det är speciellt illa att det här sker under högsäsongen. Man skulle ju önska att tekniken fungerade då det är mycket folk, säger Österlund.

Också vid gästhamnen Verkan oroar vattenbristen.

- Det är nu vi gör vårt levebröd. Säsongen är intensiv och kort och allt måste fungera, säger Kjell Eriksson.

Vid restaurangen och gästhamnen försöker man nu spara vatten så gott det går men disken måste fortsättningsvis bli ren och båtgästerna vill kunna ta sig en dusch i hamnen. Vid Pargas stad har man ännu inga konkreta planer för hur man ska få bukt med vattenbristen i Korpo under sommarsäsongen men enligt Manne Carla är det inte lönt att investera i ny teknik för en så kort tidsperiod.

- Det skulle inte vara ekonomiskt lönsamt att investera i ny teknik bara på grund av en användningspik på två veckor. Man får inte en enda maskin för under 100 000 euro, medan det bara kostar några tusen att låta en lastbil köra vattnet under några veckor, säger Carla.

För tillfället kör en tankbil tre till fyra gånger i dagen mellan Verkan och vattenverket i Rosklax.

Carla uppskattar att Korpo kommer att vara beroende av tankbilen åtminstone ett par veckor till. Hans tippning är att situationen återgår till det normala senast då skolorna börjar i augusti.

Vattenproblem i Korpo är bestående
Korpoborna måste fortsätta spara vatten