Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs sommarteater utan ledning

Från 2014
Uppdaterad 15.07.2014 11:25.
Sista generalrepetitionen före premiären 19.6.2014. Regissör Bobo Lundén hålelr i trådarna.
Bildtext "En midsommarnattsdröm" ser ut att bli Bobo Lundéns sista regiarbete i Raseborg.

Hela ledningsgruppen lämnar Västnyländska ungdomsringen som står bakom Raseborgs sommarteater. I gruppen ingår den konstnärlige ledaren och regissören Bobo Lundén, viceordförande Dan Idman och producent Katti Riski. De tre slutar efter årets spelsäsong.

Katja Riski, Bobo Lundén och Dan Idman
Bildtext Katti Riski, Bobo Lundén och Dan Idman lämnar VNUR.

Enligt Bobo Lundén har styrelsen för Västnyländska ungdomsringen och ledningsgruppen olika syn på hur Ungdomsringen och sommarteatern ska utvecklas. Förtroendet har också brustit från styrelsens sida gentemot ledningsgruppen, anser han. Det är den här bristen på förtroende som nu får Lundén, Idman och Riski att lämna ungdomsringen och teatern.

- Jag behöver ett fullt förtroende av styrelsen, säger Lundén som säger att han haft det då han skrev kontrakt med teatern. Det här bottnar väl i att styrelsen och ledningen har olika syn på åsikter om hur teatern ska drivas. Jag vill inte bråka och ställa till problem. Styrelsen har en åsikt och vill vara med och leda teatern - då tycker jag att de ska göra det. Men då behöver de inte ledningen.

Lundén säger att ledningsgruppen som nu avgår var helt enig i sitt beslut och att beslutet togs redan i slutet av maj.
- Vi ville inte gå ut med det här för att inte störa fokuset på årets föreställning. Men vi har helt tiden jobbat i koncensus. Det är därför vi tre stycken som går.

Lundén ser inte att ledningen gjort några direkta fel.

- Om det gått fel skulle det ha funnits anledning till misstroende. Men i det här fallet har vi blivit mer kostandseffektiva och vi har blivit bättre konstnärligt sett, tycker jag.

Inte som förr

Ledningen gruppen har tänkt långsiktigt och vad de tror att teatern behöver för att vara en stor finlandssvensk sommarteater.
Lundéns mål har bland annat varit att öppna upp för samarbete med olika lokala aktörer. Han har också strävat efter en kombination av att ha med både amatörer och proffs på teaterscenen.

- Teatern idag mår bra, säger Lundén.

Men han ser att de tider då sommarteatern drog ett besökarantal på 15 000 personer är förbi. Folks vanor och bekvämlighet har ändrat med åren, till exempel bokar inte folk mer i förväg på samma sätt. Samtidigt har aktiviteterna ökat

- Redan 10 000 åskådare är mycket, säger han. Man kan inte ta publiken för självklar som för 10-15 år sedan.

Avgår i förtid

Bobo Lundén skrev år 2012 ett treårigt kontrakt med Ungdomsringen som gällde mellan åren 2013 och 2015. Ett år kvarstod alltså av det kontraktet. Före det hade han regisserat tre pjäser på sommarteatern, vilket betyder att han sammanlagt regisserat pjäser i fem år på Raseborg.

Föreningen gick igenom en turbulent tid redan ifjol. Dels hade föreningen ekonomiska problem och dels saknades också då förtroende mellan en del parter. Fyra av medlemsföreningarna ifrågasatte i en motion Ungdomsringens verksamhetsplan och budget och ansåg bland annat att Raseborgs sommarteater blivit för dyr.

Åsikterna gick också skarpt isär i samband med försäljningen av den byggnad som Ungdomsringen då ägde, Gamla Bastun i centrum av Ekenäs. En del ansåg att den skulle säljas, andra inte.

- Det blev turbulens i samband med försäljningen av Gamla Bastun, säger Lundén.

Svajig start på säsongen

Det varma vädret har efter en dålig början fått fart på biljettförsäljningen till årets pjäs En midsommarnattsdröm. Den allra största delen av verksamheten på Ungdomsringen består av sommarteaterverksamheten. Nu närmar sig biljettförsäljningen 7000 (besökare hittills samt bokade) medan pjäsen hade setts av endast drygt ett par tusen personer efter 8 föreställningar med dåligt väder. Ifjol lockade pjäsen Mio min mio 10 600 åskådare.

Västnyländska ungdomsringen står förutom bakom Raseborgs sommarteater också bakom Tryckeriteatern i Karis.

Ordförande Fredrika Åkerö har inte kunnat nås för en kommentar. Hon valdes till ordförande ifjol efter Jan-Erik Gustafsson.

Bobo Lundén skriver just nu på en föreställning för regionteatern i Västerbotten i Sverige som ska ha premiär i februari. Efter det kommer han att ta sig an intervjuer i västra Åboland inför en pjäs för Åbo Svenska Teater som har premiär hösten 2015. Den ska heta Ursäkta, talar du svenska?.

Läs mer

6.6.2012 Mr Raseborgs sommarteater byter till Åbo Svenska Teater

17.9.2013 Västnyländska ungdomsringen permitterar

2.10.2013 Gamla bastun blir stadens

29.11.2013 Åkerö ny ordförande för VNUR