Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hague avgår som utrikesminister

Från 2014
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

Utrikesminister William Hague överraskade Storbritannien sent på måndag kväll genom att meddela att han avgår som utrikesminister. Han avgår i samband med en stor regeringsombildning som sägs innebära en förskjutning högerut och mot en ännu mera EU-kritisk politik.

- I kväll träder jag tillbaka som utrikesminister efter fyra år för att bli ledare i underhuset, meddelade William Hague på Twitter på måndag kväll. Han tillade att han inte ställer upp i parlamentsvalet i maj 2015.

Det var allmänt känt att Hague inte skulle ställa upp i nästa val, men hans avgång från utrikesministerposten kom som en överraskning för britterna.

Premiärminister David Cameron ommöblerar nu sin regering rejält inför valet i maj. Regeringsrockaden ser ut att bli mera omfattande än väntat. Opinionsmätningarna har varit dyster läsning för Cameron och hans konservativa Tories redan en längre tid.

"De långa knivarnas natt"

Både Daily Mail och Daily Mirror kallar måndag kvällen för "de långa knivarnas natt". Daily Mail beskriver regeringsommöbleringen som "desperat"

Minst sex brittiska ministrar kommer att ersättas. Cameron väntas offentliggöra nya utnämningar redan på tisdagen.

Cameron uppges vilja göra en ansiktslyftning genom att ersätta äldre manliga ministrar med kvinnor och yngre män.

Kritiker menar att ombildningen i första hand kommer att innebära en förskjutning högerut och mot en ännu mera EU-kritisk politik.

Exempelvis rapporterar medier att Hague kommer att ersättas av den nuvarande försvarsministern Philip Hammond, en känd EU-kritiker.

William Hague har suttit i det brittiska parlamentet sedan 1989, han har fungerat som partiledare för Tories och hade flera ledande poster också under de tidigare konservativa premiärministrarna Margaret Thatcher och John Major.