Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Flyghavre - en seg typ som tål det mesta

Från 2014
Uppdaterad 15.07.2014 09:53.
Jordbrukaren Christel Liljeström på jakt efter flyghavre i kornåker
Bild: Yle/Stefan Paavola

Flyghavren fordas i år. Det gäller för jordbrukarna att plocka flitigt och gå många varv på åkrarna.

Flyghavren ger mycket jobb, speciellt i år som är ett flyghavre starkt år. Det säger jordbrukaren Christel Liljeström i Sibbo. Det räcker inte med att gå i genom en åker en gång för det kan finnas låga plantor som inte ännu slagit ut i ax och därför inte syns över den andra växtligheten.

Liljeström har ett skift med korn där hon ännu i tredje genomgången hittade små plantor av flyghavre, det betyder att hon kommer att finkamma åkern minst en gång än. I bland kan de höga flyghavreplantorna hjälpa att hitta också de låga, när man drar upp en hög ska man se sig noga omkring, ofta gömmer det sig små i närheten, säger Christel Liljeström.

Flyghavren - en seg typ

Flyghavren kan övervintra och överleva i jorden i tiotals år. När åkern plöjs upp kommer fröna upp till ytan och gror. Flyghavre tål både väta och torka mycket bättre än spannmål och tycks överleva det mesta. den är en seg typ som alltid hittar kraft att gro, beskriver Liljeström
gisslet på åkrarna.

Flyghavre i kornåker - Spela upp på Arenan

Bekämpning

Flyghavre kan bekämpas mekaniskt, dvs genom plockning eller med kemiska medel. Men bekämpningsmedel kan inte användas på alla åkrar.

Liljeströms kornskifte hör till de åkrar som är utmanande med tanke på flyghavre. Två ellinjer genomskär åkern, det finns också ett stort utfall, en vattensamling. Det drar till sig många djur som sprider flyghavrefrön i sin spillning och vattenflödet för med sig frön.

Åkern finns dessutom på grundvattenområde och det begränsas användningen av kemiska medel. På sådana åkrar är den mekaniska bekämpningen, plockningen, extra viktig.