Dragkamp om ledande poster i EU
EU-ländernas ledare fördelar i kväll tre topposter inom EU. Planen är att man ska komma överens om vem som blir ny representant för utrikesfrågor, alltså den som man kunde kalla för EU:s utrikesminister. Dessutom ska man besluta om vem som ska leda Europeiska rådet alltså den som leder EU-toppmötena och slutligen vem som ska leda eurogruppen som koordinerar politiken för det gemensamma valutaområdet.
Det är ett besvärligt pussel som ska läggas av stats- och regeringscheferna vid middagen i Bryssel i kväll. Det är tänkt att det ska bli ett paket kring det här, men beredningen har varit svår och de olika länderna blockerar varandra så det har inte varit helt enkel för Herman van Rompuy att bereda mötet där bland annat hans efterträdare ska utses.
Den höga representanten är den näst högsta posten i EU-kommissionen och det krävs mycket av den personen eftersom EU:s utrikespolitik sker med enhällighet till skillnad från andra politikområden. Det finns många faktorer och kriterier som spelar in - det bör gärna vara en kvinna, men ska hon komma från nord eller syd, väst eller öst och ska hon vara höger eller vänster?
Georgieva eller Mogherini som "utrikesminister"?
Italien har försökt föra fram utrikesminister Federica Mogherini. Hon representerar vänstern, men många länder i Baltikum och östra Centraleuropa protesterar mot henne eftersom hon har visat för stor förståelse för den ryske presidenten Putin, vilket har fått flera medlemsländer att se rött. Italien som har en svag ekonomi, men en stor export till Ryssland, vill göra minimalt för att införa sanktioner mot Ryssland. Om det ska vara en borgerlig kandidat kunde Bulgariens nuvarande EU-kommissionär Kristalina Georgieva som nu ansvarar för biståndsfrågor vara aktuell. Hon har ett långt förflutet i Världsbanken och talar ryska. Då skulle också ett nytt medlemsland få en tung post.
Och så handlar det om EU-presidenten eller rådsordförandeposten, van Rompuys efterträdare. Danmarks socialdemokratiska statsminister Helle Thorning-Schmidt är envist med i spekulationerna, men tydligen vill inte fransmännen ha henne. Hon kommer från ett icke-euroland och är enligt en del fransmän inte tillräckligt socialistisk. Och det är möjligt att det den här gången ska vara någon från det röda blocket som ska få posten, men det beror på helheten.
Det är tänkt att eurogruppen ska börja ledas av en heltidsordförande. Både spanjorerna och fransmännen fikar efter posten, det är inte bara puritanska länder norröver som ska ha inflytande. Blir det en borgerlig post så är Spaniens finansminister Louis de Guindos ett starkt namn, blir det en socialist är Frankrikes förre finansminister Pierre Moscovici tänkbar. Eller så tar den ene över som ekonomikommissionär och den andre som eurogruppsordförande, men det är inte säkert att toppmötet lyckas komma så långt. Särskilt inte om man dessutom har tänkt diskutera eventuella utvidgade sanktioner mot Ryssland. Så det kan bli ett utdraget möte i kväll och i natt.