Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ärkebiskopens ursäkt till homosexuella uppskattas

Från 2014
Uppdaterad 16.07.2014 09:01.
Regnbågsflaggan i motljus.
Bild: Ludovic Bertron / Wikimedia Commons

I tisdags då ärkebiskopen Kari Mäkinen öppnade Finlandsarenan i Björneborg så innehöll hans tal en ursäkt för kyrkans behandling och uteslutning av homosexuella. Jeanette Östman, som jobbar för Jeppis Pride, uppskattar ärkebiskopens gest och tror den är viktig.

Ärkebiskopens ursäkt till homosexuella är viktig

1:42

- Jag tänker att gesten är viktig på många olika plan. På ett konkret plan så kan det betyda att många får lindring på något sätt i sina eventuella plågor eller att de får plåster på såren för begångna brott, säger Östman.

Max-Olav Lassila, kyrkoherde för Larsmo församling, håller med ärkebiskopens ursäkt till viss del, men han anar att det även handlar om en ursäkt för kyrkans inställning till könsneutrala äktenskap vilket han inte vill stöda.

- Jag tror att han menar att kyrkan nu ska ändra sin inställning. Han säger att oberoende hur lagen ändras så bör vi kunna komma med en ursäkt. Sant, det tycker jag också till den del som kyrkat handlat fel. Det kan ändå inte innebära att vi ska ge upp de som jag ser som bibelns entydiga vittnesbörd när det gäller synen på sexualiteten.

"Alla bara tutar ut sin egen liturgi"

Östman hoppas att ursäkten kan innebära att det blir lättare att ta upp debatten om homosexualitet inom kyrkan, men att det är svårt när man pratar olika språk.

- Det känns som att alla bara tutar ut sin egen liturgi och inte är intresserad av att lyssna på andra. Då är det ingen vits att ta del av debatten eftersom parterna aldrig möts.

Hon tycker det är problematiskt hur homosexualitet diskuteras.

- Jag vill inte censurera av debatten men jag och många andra blir lessna och illa berörda när man pratar om sexuella minoriteter eller könsminoriteter som att de skulle vara ett teoretiskt fenomen när det handlar om människor av kött och blod. Det är bra om alla på samma sätt som ärkebiskopen kan ta ansvar för sina egna handlingar

Respekt viktigt men knepigt

Lassila anser att det är viktigt att möta alla med respekt men att det är en svår fråga.

- Det är två saker vi måste tänka på här, dels att vi måste hålla fast vid bibelns syn på sexualiteten och dels visa respekt för den som har en annan syn eller uppfattning.

Östman tyckte att ärkebiskopens uppmaning till andra instanser att be om ursäkt kunde riktas till gemene man.

- Man kan inte gömma sig bakom en institution. Oavsett vem vi representerar eller var vi jobbar så representerar vi väl främst oss själva? Och vi väljer själva hur vi vänder oss mot eller ifrån andra människor. Var och en får väl tänka på hur man behandlar andra.