Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Blyhalterna har sjunkit i smultron

Uppdaterad 16.07.2014 09:23.
Smultron.

Kan man plocka och äta bär som växer längs vägrenen? Och vill man äta dem?

Yle Nyheter lät analysera en halv liter smultron som hade plockats vid en vägren i Svenskfinland.

Vi valde att låta undersöka blyhalten i bären. EU-kommissionens förordning ger gränsvärden för bär, frukter, kött, fisk och dylikt. För att varorna ska få användas eller förädlas får gränsvärdena inte överskridas.

Gränsvärdet är 0,20 mg/kg för bly i bär. Ett laboratorium i Reso konstaterade att smultronen innehöll mindre än 0,05 mg/kg.

Livsmedelssäkerhetsverket Evira har nått liknande resultat i sina analyser. Efter att man på 1980-talet slutade tillsätta bly i bensin så har blyhalterna i naturen sjunkit kraftigt.

Smultron vid vägrenen

Ätliga men vill man äta dem?

Analysen visar att bären åtminstone inte innehåller bly, men överinspektör Marika Jestoi vid Evira påminner om att bären ändå kan vara dammiga, eller att de fått småpartiklar eller gummi från bildäcken på sig.

Risken för dammiga bär är ändå liten. Bären plockades vid en typisk finlandssvensk byväg. Vägen är asfalterad och där kör ungefär 10 bilar i dygnet vintertid, och 300 bilar i dygnet sommartid.

Bären är alltså ätliga, men skulle en bagare, konditor, cateringfirma, bärodlare, syltare eller restaurangägare vilja använda bär som plockats vid en vägren? Det ska vi testa, och svaren på frågan får du i eftermiddag.

Läs också: Får man plocka smultron i väggrenen?