Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fyrtio år i fotografier

Från 2014
Uppdaterad 16.07.2014 13:06.
Antero Lindell
Bildtext Antero Lindell
Bild: Yle/Bettina Aspfors

Antero Lindell, ägare och fotograf på Studio Lindell i Borgå, har fotograferat östnylänningar i fyrtio år. Nu är det dags att ge över till nästa generation.

Antero Lindell berättar att arbetstakten med åren bara blivit hårdare. Det är hög tid att ge över, tycker han. En stor del av jobbet sker på veckoslut i och med att bröllop och konfirmationer sällan är mitt i veckan.

Barnen Oscar och Pauliina Lindell kommer att ta över. Verksamheten har stegvis flyttats över på dem. I början kommer Antero Lindell att finnas till hands och hjälpa dem komma igång. Utöver det här ska han spela golf.

- Nu är slutrakan på gång, säger Antero Lindell.

Mycket har förändrats

För fyrtio år sedan startade tre stycken fotoaffärer i Borgå berättar Lindell. Alla tre har varit traditionella fotograferingsaffärer. I första rummet har kameror sålts och i det bakre rummet har fotografier tagits. Såhär pågick det också i Studio Lindell i ett tiotal år, tills beslut togs om att satsa mera på studion. Filmerna började falla bort i början på 2000-talet och samtidigt började Studio Lindell minska också på kamerasidan. Framkallande av amatörbilder har också minskat mycket. I dagens läge framkallar Studio Lindell bara några fåtal filmrullar per vecka. Hela fotobranschen har ändrat.

I och med att Oscar och Pauliina Lindell ska ta över verksamheten har utrymmena också renoverats. Ateljén får nu stå i fokus.

Idag fotar man tre fyra gånger mera än förut men ganska lite bilder blir framkallade. Bilderna finns nu på en liten ruta och inte i pappersformat. Det ökar risken för att de försvinner.

På fredagen den 18.7 kan det löna sig att sticka in sig på Studio Lindell – i och med jubileet är kaffepannan varm och det utlovas många erbjudanden.