Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Tjugo euro för en liter blod

Från 2014
Uppdaterad 16.07.2014 16:03.
Alina Rudnitskaja, Blood
Bild: YLE / Kia Svaetichin

På den ryska landsbygden säljer folk blod för att få pengar. Det är det enda sättet för dem att överleva. Den ryska regissören Alina Rudnitskaja gjorde en film om blodbussen som kör omkring på den ryska landsbygden och samlar in blod av desperata och fattiga landsmän.

Myteriet: Onsdagspodden 160714

Programmet är inte längre tillgängligt

Alina Rudnitskaja säger att det oftast är stora familjer som kommer till den mobila blodgivarcentralen.

- Det blir nästan som en familjebusiness. Även om det inte är så mycket pengar så kan det vara avgörande för just den familjens överlevnad.

Sämst betalt på landsbygden

En donation är värd 20 euro och för många är detta det enda sättet att tjäna pengar.

Blodbussen bygger upp provisoriska blodgivarstationer i offentliga byggnader. Teamet består av sju personer som arbetar med att åka runt och köpa blod av invånare i de små samhällena utanför S:t Petersburg.

- I regionerna nära Moskva får man 50 euro för att ge blod medan priset i S:t Petersburg ligger på 20 euro. Och ju längre bort från de stora städerna man kommer desto mindre betalar man för blodet. På den fattiga landbygden får man endast 5 euro för att ge blod.

Blood, Alina Rudnitskaja
Bild: 317film

Rysslands blodbank tom

Men det är inte bara de fattiga människorna som behöver en extra inkomst utan till stor del handlar det också om att Rysslands blodbank är tom.

- Sjukhusen har inte tillräckligt med blod. Om du är med om en olycka och behöver opereras måste du ha med dig fem personer som kan ge blod åt dig. Det finns inte tillräkligt med blod helt enkelt.
Varje gång någon vill ge blod så gör man de obligatoriska testen på blodgivarcentralen och dessutom måste man ha friskhetsintyg från en läkare med sig. Var tredje vecka hittar man ändå ett nytt HIV-fall. På sjukhusen görs sedan ytterligare tester på att blodet är rent.

Folk försöker sälja till halva priset

Alina berättar om en sorglig händelse hon var med om då hon reste omkring med blodbussen.

- En man kom för att ge blod men tyvärr saknade han läkarintyget och fick alltså inte ge blod. Han var i så desperat behov av pengarna att han försökte sälja sitt blod till halva priset.

Yngre generationen ger hopp

Ryssland lever kvar på medeltiden konstaterar Alina. Hon vill att saker och ting ska bli bättre och att det ryska folket ska få leva bekvämare och få ett bättre liv. Eventuellt kommer Ryssland en dag att ha tillräckligt med blod och man behöver inte betala folk för att ge blod.

- Man ska inte få betalt för att ge blod. Men kanske det ryska folket och den ryska nationen växer upp en dag och folket förstår varför det är viktigt att man ger blod. De yngre generationerna har redan börjat förstå.

Klippet finns inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan