Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kankkonen ser allvarligt på ärkebiskopens uttalande

Från 2014
Uppdaterad 16.07.2014 12:25.
Bildtext Stig Kankkonen är kritisk till ärkebiskopens uttalande.
Bild: Sfp

SFP-politikern och kyrkligt aktiva Stig Kankkonen är oroad över att ärkebiskop Kari Mäkinen verkar ha en annan syn på könsneutrala äktenskap än kyrkan.

Det var på måndagen under öppningen av Finlandsarenan i Björneborg som ärkebiskop Kari Mäkinen bad om ursäkt av de sexuella minoriteterna. I talet sade Mäkinen att de sexuella minoriteterna i Finland har osynliggjorts och skuffats undan i kyrkan och i samhället under de senaste årtiondena.

Mäkinen sade också att diskrimineringen i dag är mer subtil än tidigare, och att den kommer i uttryck i våra attityder och hur vi talar om "dem" och "deras rättigheter" när vi avser människor som tillhör de sexuella minoriteterna.

Stig Kankkonen, medlem i Esbo stadsfullmäktige för SFP och kyrkomötesombud i Borgå stift, tolkar talet som att Mäkinen stöder könsneutrala äktenskap och därmed går emot kyrkans linje.

- Då ser jag väldigt allvarligt på det här ur en kyrklig synvinkel. Är det så att Mäkinen ska vara samhällsutvecklingens profet, eller är hans uppgift att resonera utgående vad kyrkan har lärt, vad bibeln säger, vad bekännelseskrifterna säger? frågar Kankkonen, som också sitter i församlingsrådet och kyrkofullmäktige i Esbo.

Andra håller med Mäkinen

Kankkonen tycker att det i sig är rätt att Mäkinen riktar sin ursäkt till medlemmar av sexuella minoriteter. Men då blir det historiska perspektivet viktigt, säger han.

- Om man går tillbaka i historien finns det massor av saker både inom kyrkan och inom samhället som vi har all orsak att be om ursäkt för. Men vi ska inte skuldbelägga sådana som har handlat i en helt annan tid, i en helt annan kultur med helt andra förutsättningar än vi nu gör.

Många har också applåderåt åt ärkebiskop Mäkinens uttalande.

- Jag tänker att den här gesten är viktig på väldigt många olika plan. På det mest konkreta planet kan jag tänka mig att det är många som kan få lindring i sina eventuella plågor eller plåster på såren för begångna brott, säger Jeanette Östman som jobbar med Pridefestivalen i Jakobstad.

Läs mer: Ärkebiskopens ursäkt till homosexuella uppskattas

Diskussion om artikeln