Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nederländerna ansvarigt för 300 döda i Srebrenica-massakern

Från 2014
Uppdaterad 16.07.2014 20:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: holländska staten är delansvarig för drygt 300 människors död i Srebrenica. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En domstol i Haag slog på onsdagen fast att den nederländska staten är ansvarig för över 300 människors död i Srebrenica-massakern år 1995. Uppemot 8 000 muslimska män och pojkar miste livet i massakern. Domslutet är en besvikelse för anhöriga till största delen av dödsoffren.

Den nederländska staten dömdes på onsdagen som delvis ansvarig och ersättningsskyldig för massakern i Srebrenica år 1995.

Enligt en domstol i Haag borde de nederländska FN-soldaterna ha förstått att de bosniska pojkar och män som tvingades lämna FN-truppens förläggning i Srebrenica skulle bli slaktade av bosnienserbiska styrkor.

Staden Srebrenica, i nordöstra Bosnien, intogs den 11 juli av bosnienserbiska styrkor ledda av general Ratko Mladić som hade belägrat staden ända sedan år 1993. Tusentals muslimska invånare från intilligande byar hade flytt till Srebrenica som hade förklarats fredad av FN. Staden bevakades av en nederländsk FN-trupp.

Den nederländska FN-truppen, Dutchbat, lyckades inte skydda de muslimska flyktingarna i Srebrenica. Mladic' trupper avrättade uppemot 8 000 muslimska pojkar och män i det "fredade" området.

Onsdagens domslut slår fast att den nederländska staten är ansvarig för de över 300 som fanns inne på den nederländska bataljonens bas i Potocari och som dödades efter att Dutchbat hade överlämnat dem till Mladic' styrkor den 13 juli 1995.

Domstolen slog inte fast hur stort skadeståndet kan bli till deras anhöriga.

Domslutet blev en något av en besvikelse för "Srebrenicas Mödrar" som drev fallet. De hade hoppats att den nederländska staten skulle dömas som delansvarig och ersättningsskyldig för alla dödsoffren i massakern. De kan komma att överklaga domen. Också staten väntas överklaga den.

Nederländerna har länge försökt hävda att det var FN - inte Nederländerna som stat - som bar ansvar för den misslyckade insatsen i Srebrenica. Domslutet kan få konsekvenser för Nederländernas deltagande i FN:s fredsbevarande uppdrag i framtiden. Också andra länder intresserar sig för rättsprocessen just med tanke på deras engagemang i FN-uppdrag.

Massakern i Srebrenica var den värsta massakern i Europa sedan andra världskriget.

Diskussion om artikeln